A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zoran-predin-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Paklenica Film Festival: Filmovi o Marku Sandmanu i Plavom Orkestru osvojili publiku i žiri | Politika+
Kultura

SPFF: Paklenica Film Festival: Filmovi o Marku Sandmanu i Plavom Orkestru osvojili publiku i žiri

Policajac spriječio Predina da otpjeva zadnju pjesmu!

Piše: Politikaplus

2.Starigrad Paklenica Film festival sinoć je završen svečanom dodjelom nagrada stručnog žirija i publike. U šest dana u kinima Studena Velika Paklenica i Studenca Mala Paklenica prikazano je 28 filmova u tri kategorije, kratkog i cjelovečernjeg glazbenoga dokumentarca, te u programu French week.

 

Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedala Deborah Young za najbolji film festivala proglašen je: CURE FOR PAIN: THE STORY OF MARK SANDMAN, o prerano preminulom frontmanu kultne grupe Morphine, američkog redateljskog dvojca Robert G. Bralver i David Ferino, koji je tako ponio nagradu Velika Paklenica. Nagradu publike Mala Paklenica odnio je ORKESTAR, film redatelja Pjera Žalice o Plavom Orkestru. Isti film podijelio je nagradu za režiju s Austin Wilson za kratki film FRANK FAIRFIELD. Nagradu za najbolji scenarij stručni žiri je dodijelio oskarom nagrađenom filmu MUSIC FOR PRUDENCE američkog redatelja i scenarista Rogera Ross Willamsa.  Nagrada za najbolju kameru dodijeljena je filmu  THE WHITE STRIPES:UNDER THE GREAT WHITE NORTHERN LIGHT američkog redatelja Emmeta Maloya.

Na pitanje Politikeplus kakve su šanse da jednog dana u Paklenici vidimo i njegova suradnika Stinga, Karamazov je zagonetno odgovorio: Sve je moguće.

Tako je završilo šest dana koje su obilježili zanimljivi glazbeni dokumentarci ali i odlične zabave. Osim nagrađenih potrebno je izdvoji još neke filmove poput dokumentaraca o Bijelom dugmetu, Mici Trifrtaljki, Kraljevima ulice……

 

Riječ opuštenost najbolje dočarava ovaj festival koji je i ove godine ugostio mnoga poznata imena od nezaobilaznog, kada su u pitanju dokumentarci Đela Hadžiselimovića do svjetski poznatog glazbenika Edina Karamazova. Na pitanje Politikeplus kakve su šanse da jednog dana u Paklenici vidimo i njegova suradnika Stinga, Edin je zagonetno odgovrio” Sve je moguće”. Očito da se Karamazovu atmosfera na ovom festivalu jako svidjela, to uostalom nije ni krio nakon što je nastupio u Filmskom centru Guvno okružen visokim stijenama i kamenim kućama.U proteklih šest dana festival su pohodili i mnogi drugi Nikša Bratoš, Zoran Pezo, Željan Klašterka, Danilo Šerbedžija… Predsjednik Ivo Josipović poslao je svog posebnog izaslanika poznatog ljubitelja rock glazbe, jedinog savjetnika predsjednika s rinčicom u uhu, Zlatka Gareljića, koji nije krio svoje oduševljenje.

– Gledati filmove u Velikoj Paklenici pod otvorenim nebom stvarno je poseban doživljaj. Ekipi sam prenio Predsjednikov pozdrav i podršku - kaže Gareljić.

Prije nego je Predin krenuo odsvirati svoju posljednju pjesmu na binu se pope policajac koji mu to nije dozvolio iako je organizator imao dozvolu da koncert traje do 2:00.

Posebno dobar dojam na sve nazočne ostavile su  djevojke iz novosadskog benda Frajle koje su atmosferu na Guvnu uistinu dovele do usijanja. Odličnim nastupom i glasovnim sposobnostima opravdale su popularnost koja ih prati u Srbiji.

 

Da sve završi na najvišem nivou pobrinuo se poznati slovenski glazbenik Zoran Predin koji je svojim sinoćnjim nastupom rasplesao publiku. Premijerno je izveo i svoj novi singl koji je otpjevao s Masimom, a govori o Novom valu. I sam kraj festivala imao je pravi filmski završetak. U 1:30, točno prije nego je Predin krenuo odsvirati svoju posljednju pjesmu, na binu se popeo policajac koji mu to nije dozvolio iako je organizator imao dozvolu da koncert traje do 2:00. No to već nije problem organizatora već lokalne i državne vlasti, jer jadna je zemlja koja živi od turizma, a prema turističkoj se ponudi ovako ponaša. Treba li ste vidjeti izraze lica i čuđenje turista koji su došli poslušati ovog velikog slovenskog šansonjera.

 

Ipak 2. SPFF pamtit ćemo po odličnim dokumentarcima, izvrsnim zabavama i opuštenosti.