A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/grk-zorba-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hari Zlodre, Šimun Matešić i Marko Mandić dobili Judite | Politika+
Kultura

SPLITSKO LJETO: Hari Zlodre, Šimun Matešić i Marko Mandić dobili Judite

Dodjelom nagrada "Judita" kasno sinoć završeno 57. splitsko ljeto.

Piše: Ivan Klarić

Dodjelom nagrada "Judita" za najveća umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu Festivala i spuštanjem festivalske zastave kasno večeras u Splitu je završeno 57. splitsko ljeto.


U obrazloženju nagrade za Harija Zlodru navedeno je da on sažima sinhronizaciju partiture i scene, za 15-godišnjeg laureata Matešića navodi se da će mu ova Judita biti poticaj u daljnjem razvitku njegove umjetničke karijere.

Za glazbeni program, po odluci žirija, "Juditu" ravnopravno dijele maestro Hari Zlodre za dirigiranje izvedbama baleta "Grk Zorba" Mikisa Theodorakisa i opere "Ero s onog svijeta" Jakova Gotovca, te mladi vibrafonist 15-godišnji Šimun Matešić, koji je kao član Mate Matešić trija svirao na njihovom koncertu nazvanom "Gipsy Jazz".


Nagradu "Judita" za dramski program dobio je Marko Mandić, glumac Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, za svoj nastup u predstavi "Ma and Al" ljubljanskog Mini teatra i Teatra Hotel Bulić iz Zagreba, a u režiji Ivice Buljana.


Laureatima je, po tradiciji, uručena statua "Judite", djelo kipara Vaska Lipovca. Te nagrade dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija kao glavni medijski pokrovitelj 57. splitskog ljeta.


U obrazloženju nagrade za Harija Zlodru navedeno je da on sažima sinhronizaciju partiture i scene, za 15-godišnjeg laureata Matešića navodi se da će mu ova Judita biti poticaj u daljnjem razvitku njegove umjetničke karijere, a u obrazloženju za glumca Mandića stoji da mu je "Judita" pripala jer je zahvaljujući njegovoj umjetničkoj ekspresiji predstava "Ma and Al" ostvarila svoju puninu. Također je za Matića rečeno da je svojom ulogom demonstrirao "glumačku čaroliju".

Festival je zatvorenim proglasio zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić.

"Umjetnost je na 57. splitskom ljetu ispunila svoju misiju", rekao je Brčić.


Zadnje večeri 57. splitskog ljeta na programu su bila dva koncerta. Uoči ceremonije zatvaranja Festivala pijanist i profesor klavira Augustin Šimat iz Splita je izveo pijanistički recital dijela Beethovena, Chopina, Liszta i Prokofjeva, a po završetku dodjele festivalskih nagrada koncert je izvela glasovita američka jazz pjevačicaChris Bennet. Njen splitski koncert, kako je objašnjeno, dio je njene velike turneje u sklopu koje će nastupiti u Los Angelesu, New Yorku, Chicagu, Tahitiju, Berlinu i Istambulu.


Tijekom jednomjesečnog 57. splitskog ljeta publika je vidjela 43 izvedbe - jednu opernu i baletnu te dvije dramske premijere, reprizne i gostujuće opere, drame i koncerte uz likovne i festivalske izložbe i projekcije izabranih filmskih naslova s festivala igranog filma u Puli. Na Splitskom ljetu sudjelovalo je više od 600 domaćih i gostujućih umjetnika, a predstave su izvođene u Splitu, Solinu i Vrlici.