A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/butch-cassidy-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Butch Cassidy nije poginuo u pucnjavi, doživio duboku starost? | Politika+
Kultura

KNJIGA: Butch Cassidy nije poginuo u pucnjavi, doživio duboku starost?

"Novootkriveni rukopis knjige iz 1934. sadrži detalje koje je mogao znati jedino Butch Cassidy."

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Jedan novootkriveni rukopis otkriva da je zloglasni pljačkaš američkog Divljeg zapada Butch Cassidy preživio pucnjavu 1908. te doživio duboku starost, pišu britanski mediji.

Novootkriveni rukopis knjige "Nepobjedivi pljačkaš: priča o Butchu Cassidyju" iz 1934., dvostruko je dulji od već poznate neobjavljene novele istoga naslova autora Williama T. Phillipsa, i sadrži detalje koje je mogao znati jedino Butch Cassidy.

Robert LeRoy Parker (1866.-1908.), poznatiji kao Butch Cassidy, bio je zloglasni pljačkaš banaka i vlakova, vođa još zloglasnije bande "Wild Bunch Gang" koja je 20 godina harala američkim Divljim zapadom. On i njegov partner Sundance Kid navodno su poginuli prilikom pokušaja pljačke vlaka u Boliviji, gdje ih je ubila tamošnja policija.


No, kolekcionar Brent Ashworth i pisac Larry Pointer tvrde da novootkriveni rukopis knjige "Bandit Invincible: The Story of Butch Cassidy" (Nepobjedivi pljačkaš: priča o Butchu Cassidyju) iz 1934., dvostruko dulji od već poznate neobjavljene novele istoga naslova autora Williama T. Phillipsa, strojara koji je preminuo 1937., otkriva pojedinosti koje je mogao znati jedino sam Cassidy.


To, tvrde, dokazuje da je možda riječ o autobiografiji mudro zaogrnutoj u formu povijesnog romana te da je sam Phillips ustvari bio legendarni odmetnik.


Autor knjige tvrdi da je osobno poznavao Cassidya te priznaje da je promijenio imena ljudi i nazive mjesta. No, Ashworth tvrdi da je neke pojedinosti iz Cassidyjeva života mogao znati samo on osobno poput, primjerice, kako je tekao sastanak sa sucem u zatvoru u veljači 1895.


Rukopis ima holivudski završetak. Nakon što ih je zaskočila bolivijska konjica prilikom jednog pokušaja pljačke vlaka, Sundance je ubijen, a Butch bježi u Europu, gdje se u Parizu podvrgava plastičnoj operaciji i planira za povratak u SAD i ponovni susret s bivšom djevojkom u Wyomingu.


Kako ipak većim dijelom prepričava događaje koji nemaju puno toga zajedničkog s poznatim Cassidyjevim podvizima, Pointer smatra da je Cassidy, uzevši Phillipsov identitet, pisao fikciju. Svoj je uradak ponudio časopisu Sunset ali nije uspio privući pozornost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sundance kid, butch cassidy