A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/james-patterson-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

James Patterson najbolje plaćeni pisac svijeta | Politika+
Kultura

FORBES: James Patterson najbolje plaćeni pisac svijeta

Slijede Danielle Steel i Stephen King, JK Rowling nije među prvih deset.

FOTO: James Patterson lani je zaradio 84 milijuna dolara
Piše: Ivan Klarić

Američki književnik James Patterson našao se na prvome mjestu liste najbolje plaćenih pisaca svijeta časopisa Forbes, zaradivši u razdoblju od svibnja 2010. do travnja 2011. 84 milijuna dolara.


Time je daleko nadmašio zaradu jedne od najprodavanijih američkih spisateljica Danielle Steel, koja se nalazi na drugome mjestu s 35 milijuna dolara zarade u proteklih godinu dana.

Za Pattersonom slijede Danielle Steel i Stephen King, JK Rowling nije među prvih deset.

Patterson je najpoznatiji po trilerima, posebice seriji detektivskih romana u kojima je glavni lik američki psiholog Alex Cross. Nakon filmova Kolekcionar (1997.) i Paukova zavjera (2001.) u kojima Crossa glumi Morgan Freeman, upravo se snima novi film iz toga serijala koji će biti lansiran iduće godine, s Tylerom Perryjem u glavnoj ulozi.


Taj izuzetno plodan autor, koji često sudjeluje u koautorskim projektima s drugim autorima, u proteklih je godinu dana objavio deset od ukupno 17 knjiga dogovorenih navodno 150 milijuna dolara vrijednim ugovorom s izdavačkom kućom Hachette.

 

Na trećem mjestu Forbesove liste nalazi se Stephen King sa zaradom od 28 milijuna dolara.


Među prvih deset nije se, međutim, našla britanka JK Rowling, autorica serijala o malom čarobnjaku Harryju Potteru, čija zarada, prema Forbesu, u protekloj godini nije premašila pet milijuna dolara.


Forbes listu sastavlja na temelju podataka o prihodima, kao i informacijama prikupljenih preko književnih agenata, menadžera i izdavača.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

james patterson, bestseller, morgan freeman, stephen king, jk, rowling, forbes