A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/umirovljenici-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darinko Kosor: 120 tisuća zaposlenih imat će pravo povratka u I mirovinski stup | Politika+
Hrvatska

REFORMA : Darinko Kosor: 120 tisuća zaposlenih imat će pravo povratka u I mirovinski stup

Zakonske izmjene trebale bi omogućiti povratak u I mirovinski stup onim građanima koji su 2002. imali između 40 i 50 godina života.

Piše: Ilijana Grgić

- Vlada nam je poslala službeni dopis, koji se temelji na našoj peticiji da se omogući 120 000 hrvatskih građana povratak u I mirovinski stup kako bi se ispravila nepravda učinjena lošom mirovinskom reformom, ističe predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Vladin prijedlog predviđa da građani u trenutku odlaska u mirovnu odluče po kojim kriterijima žele da im se isplaćuje mirovina.

 

Povratak u I stup trebao bi se omogućit svima koji su na početku reforme 2002. imali između 40 i 50 godina života te su dobrovoljno pristupili II stupu. Riječ je o 120 tisuća zaposlenih koji će i dalje ostati članovi II stupa, ali će se moći vratiti u I. stup kada budu odlazili u mirovinu, pokaže li se to povoljnije za njih.
- Nama je i to prihvatljivo, jer i na taj način ljudi mogu birati, ističe Darinko Kosor. No, što će se dogoditi s II mirovinskim stupom još će se vidjeti.

 

Kosor ističe da dok god Vlada u saborsku proceduru ne prosljedi prijedlog, to još uvijek nije gotovo.

Podsjetimo, samo na podatak da su otprilike 1200 umirovljenica koje su otišle u mirovinu kao osiguranice II stupa, imale 30-ak posto nižu mirovinu nego da su ostale u I stupu.


Povratak u I stup trebao bi se omogućiti svima koji su na početku reforme 2002. imali između 40 i 50 godina života te su dobrovoljno pristupili II stupu.

 

Riječ je o 120 tisuća zaposlenih koji će i dalje ostati članovi II stupa, ali će se moći vratiti u I stup kada budu odlazili u mirovinu, pokaže li se to povoljnije za njih.

 

No, mirovinska reforma je nešto što će trebati dugoročno rješavati.

 

Naime, ističe predsjednik HSLS-a, bez drastičnog povećanja radih mjesta nepovoljni omjer radnika i umirovljenika sa 1:1;22 neće biti moguće promjeniti.


- Porezno rastereće gospodarstva kako bi se otvorila nova radna mjesta jedino su rješenje, zaključuje Kosor.