A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kina-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineska industrijska proizvodnja u kolovozu pala drugi mjesec za redom | Politika+
Mojbiz

USPORAVANJE: Kineska industrijska proizvodnja u kolovozu pala drugi mjesec za redom

Objava HSBC-ovih podataka podudarila se s upozorenjem kineskih dužnosnika o slabljenju inozemne potražnje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Kineska industrijska proizvodnja pala je u kolovozu drugi mjesec zaredom, pokazali su u utorak prvi podaci banke HSBC koja je ipak istaknula blagi oporavak u odnosu na prethodni mjesec.

"Kineska trgovinska razmjena s inozemstvom suočena je sa slabljenjem inozemne potražnje i povećanim troškovima ali i sve većom konkurencijom."

HSBC-ov preliminarni indeks menadžera nabave porastao je u kolovozu na 49,8 bodova, sa srpanjska 49,3 boda, što je bila njegova najniža razina u 28 mjeseci i prvi pad proizvodnje u godinu dana. Vrijednosti indeksa ispod 50 bodova ukazuju na pad, a one iznad 50 bodova na rast proizvodnje.

 

Podaci su pokazali brži rast troškova sirovina u ovom mjesecu, što je kompliciralo nastojanja Pekinga da obuzda inflaciju.

Nove izvozne narudžbe pale su u kolovozu, navode u HSBC-u, zbog produbljenih gospodarskih problema u Sjedinjenim Državama i Europi, ključnim kupcima kineskih proizvoda.

Objava HSBC-ovih podataka podudarila se s upozorenjem kineskih dužnosnika o slabljenju inozemne potražnje i pritisku povećanih troškova u sve složenijem međunarodnom gospodarskom okruženju.

Tako je pomoćnik kineskog minsitra trgovine Jiang Yaoping upozorio da je kineski izvozni sektor izložen sve snažnijem pritisku.

"Kineska trgovinska razmjena s inozemstvom suočena je sa slabljenjem inozemne potražnje i povećanim troškovima ali i sve većom konkurencijom", konstatirao je Jiang u službenom priopćenju, upozorivši da dužnička kriza na razvijenim tržištima suočava Kinu sa sve većim izazovima.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kina, industrijska proizvodnja, hsbc