A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/benedikt-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Novo poniženje: Vatikan traži od biskupa Milovana da se žali na odluku o Dajli! | Politika+
IVAN HRSTIĆ

BISKUP SAM PROTIV SEBE: Novo poniženje: Vatikan traži od biskupa Milovana da se žali na odluku o Dajli!

Ako bude tvrdoglav, možda ga čeka još jedna minuta suspenzije?

Piše: Ivan Hrstić

Vatikan ponovno želi poniziti porečkog biskupa Ivana Milovana. Točnije, kako piše Večernji list, traži od njega da podnese žalbu na rješenje Ministarstva pravosuđa o povratu Dajle u državno vlasništvo!

Kako je poznato, Ministarstvo pravosuđa postupilo je, između ostaloga upravo prema odlukama istarskih svećenika, koji su već bili odlučili da će imovinu vratiti državi, pa na koncu ispada da se biskup Milovan po naredbi iz Vatikana mora žaliti sam protiv sebe!

Vatikan očito ne odustaje od svojih odluka i traži pravna sredstva protiv odluke hrvatskog Ministarstva pravosuđa. Budući da je odlukom formalnopravno  'oštećena' porečko-pulska biskupija, to je onda za sada jedino ona odgovarajuće pravno tijelo koje bi se moglo žaliti protiv takve odluke. Kako je poznato, Ministarstvo pravosuđa postupilo je, između ostaloga upravo prema odlukama istarskih svećenika, koji su već bili odlučili da će imovinu vratiti državi, pa na koncu ispada da se biskup Milovan po naredbi iz Vatikana mora žaliti sam protiv sebe!

Milovan je već jednom bio ponižen odlukom samog pape da ga nakon njegove ustrajne tvrdoglavosti, smijeni na jednu minutu kako bi jedan španjolski biskup umjesto njega potpisao sporne sporazume, prema kojima istarska crkva mora benediktincima iz Praglie predati vlasništvo nad imovinom nekadašnjeg samostana i dati im višemilijunsku odštetu. Iz Vatikana mu na ovakav način poručuju da uvijek imaju načina da zaobiđu svojeglavost svojih svećenika.

Ključni međudržavni sporazumi na neki način su još uvijek otvorena stvar, jer je Rim namjerno ostavio otvorena stražnja vrata.

Ako bude tvrdoglav, možda ga čeka još jedna teška minuta! Ovih dana mu ionako nije lako. U međuvremenu, možda će i on istražiteljima USKOK-a trebati jasnije odgovoriti na što su potrošeni milijuni zarađeni prodajom samostanske zemlje za gradnju terena za golf. I kako to, ako su medijski napisi točni, da je kupac vrlo brzo tu zemlju preprodao za dva puta višu cijenu.

Naravno, Ministarstvo pravosuđa u svojoj odluci o povratu Dajle u državno vlasništvo nije imalo toliko na umu pravednost u unutarcrkvenom sporu, koliko moguće posljedice po međudržavne sporazume. Ne toliko s Vatikanom koliko s Italijom, s kojom se Hrvatska još uvijek muči kako bi održala Osimske sporazume, naslijeđene od Jugoslavije. Hrvatska još uvijek nije Italiji isplatila naknadu za odštetu koju je Rim isplatio optantima i onim talijanskim državljanima koji su na bilo koji način oštećeni na području koji je nekad bio dio talijanskog državnog teritorija, a sada pripada Hrvatskoj. Slično vrijedi i za Sloveniju, koja je novac deponirala naneki bankovni račun, no, Italija taj novac nikad nije preuzela. Dakle, ti ključni međudržavni sporazumi na neki način su još uvijek otvorena stvar, jer je Rim namjerno ostavio otvorena stražnja vrata.

Zahtjevi benediktinaca, kad bi im se udovoljilo, značili bi da  i drugi mogu pokušati sa sličnim zahtjevima, a tako nešto Hrvatska sebi ne može priuštiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dražen bošnjaković, vatikan, ivan milovan, crkva, dajla