A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/pevec.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Obitelj Pevec kreće iznova: Osnovali novu tvrtku u Zadru | Politika+
Tvrtke

IZ PEPELA: Obitelj Pevec kreće iznova: Osnovali novu tvrtku u Zadru

U ulozi osnivača formalno su sinovi poduzetničkog para. Zdravko Pevec na svoje ime tvrtku ni ne može registrirati.

FOTO: Nekadašnja tvrtka Zdravka Peveca nastavlja živjeti vlastitim životom
Piše: PolitikaPlus/VLM

Višnja i Zdravko Pevec kreću u novu avanturu kojom žele ponovno dosegnuti poslovne visine. Nagađanja da se posrnula poduzetnička obitelj ne miri s propašću svog poslovnog carstva i da već neko vrijeme traži način kako da se vrati u poslovni svijet ovih dana dobila su i službenu potvrdu.


No, za razliku od ranih 90-ih godina, kada su poslovni uspon započeli iz garaže obiteljske kuće u Bjelovaru, ovog puta sreću će iskušati s obale Jadrana. Naime, na stranicama sudskog registra osvanula je nova tvrtka pod nazivom Pevec Danijel i Davorin, registrirana na Trgovačkom sudu u Zadru.

U ulozi osnivača formalno su sinovi poduzetničkog para. Zdravko Pevec na svoje ime tvrtku ni ne može registrirati.

U ulozi osnivača formalno su, dakle, sinovi poduzetničkog para, no jasno je da iza svega ipak stoje roditelji. Točnije, glava obitelji Zdravko Pevec, kojeg se posljednjih dana moglo vidjeti kako s torbom u ruci obilazi banke po Bjelovaru tražeći vjerojatno financijsku podršku za novi poslovni uzlet. Zdravko Pevec na svoje ime tvrtku ni ne može registrirati jer nije podmirio sve obveze prema vjerovnicima u tvrtkama u kojima je vlasnik ili suvlasnik. Nova tvrtka aktivirana je na temelju društvenog ugovora o osnivanju od 19. srpnja ove godine, a sjedište joj je na poznatoj zadarskoj adresi Zagrebačka 33.

Adresa je to goleme kuće u sklopu koje su u vrijeme poslovne ekspanzije Peveci otvorili svoj prvi zadarski centar. Do travnja ove godine ondje je funkcionirao salon namještaja tvrtke Pevec u stečaju, no radi smanjenja troškova zatvoren je i spojen s većim centrom smještenim u blizini groblja.

Osim poslovnog prostora od oko dvije tisuće četvornih metara, tu je i stambeni dio kojim se obitelj i danas koristi. Unatoč nastojanju da dođemo do njih i iz prve ruke čujemo o novim poslovnim planovima, Peveci nisu bili raspoloženi za razgovor. U službenim podacima stoji da temeljni kapital nove tvrtke iznosi 20.000 kuna te da će je u ulozi direktora zastupati mlađi sin Davorin, koji dosad, koliko je poznato, nije imao nikakva poduzetničkog iskustva. Stariji brat Danijel, koji je pokazao sklonost prema biznisu, prema izvorima bliskima obitelji, već je dulje u inozemstvu.

To samo potvrđuje da bi novom tvrtkom zapravo ipak trebao upravljati otac Zdravko. Predmet poslovanja i ove nove tvrtke postavljen je vrlo široko. Na popisu se nalaze čak 34 prijavljene djelatnosti, što govori ili da će Peveci, uvjetno rečeno, ponovno svaštariti ili pak da još nemaju jasno određenu djelatnost pa širokim popisom žele osigurati što veće područje djelovanja.

Partneri iz Srbije?

Na popisu su tako, uz onu najširu "kupnja i prodaja robe", još i djelatnosti projektiranja, građenja, inženjeringa, zastupanja pa sve do uslužnih djelatnosti ugostiteljstva i turizma. Zanimljivo je da se na popisu nalazi i čak 12 različitih proizvodnih djelatnosti, od, primjerice, proizvodnje proizvoda od gume i plastike, preko proizvodnje alatnih strojeva, strojeva za opće i posebne namjene, proizvodnje namještaja, pa sve do proizvodnje glazbenih instrumenata i sportske opreme.

Ovako široko postavljen mogući predmet poslovanja ide u prilog nagađanju bjelovarskih kuloara o navodno dogovorenoj suradnji sa strateškim partnerom iz Srbije. Prema nekim izvorima, bivši poslovni prijatelji uskratili su im povjerenje i odbili bilo kakvu suradnju, tako da im i nije preostalo ništa drugo nego potražiti nove partnere, i to izvan granica Hrvatske.

No, prije nego što se pokušaju dići iz pepela i ponovno vinuti u poslovne visine, Višnju i Zdravka čeka teška pravna bitka.

Naime, uz tri točke optužnice za koje je u tijeku knjigovodstveno vještačenje, ovih dana odlučuje se o pokretanju nove istrage. Iz Županijskog državnog odvjetništva potvrđeno nam je da je Županijski sud na prijedlog ŽDO-a izdao zasad nepravomoćno rješenje o pokretanju nove istrage zbog stjecanja protupravne koristi imovinom tvrtke – prisvajanjem dvaju tvrtkinih stanova, preprodajom kamiona i organiziranjem prijevoza na crno.

Bilo kako bilo, Pevece prije poslovnih čekaju ozbiljni izazovi na sudu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pevecstečaj, danijel pevec, pevec, višnja, zdravko pevec