Mojbiz

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street razočaran Bernankeovim govorom, cijene dionica u padu

"U ovoj fazi nema pomoći od Bernankea. "

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Dionice na Wall Streetu pale su u petak nakon što predsjednik Federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanke nije signalizirao daljnje akcije za poticanje američkog gospodarskog rasta, razočaravši investitore koji su se nadali novom programu poticaja.

"U ovoj fazi nema pomoći od Bernankea. Prvo čitanje ne govori ni o čemu od bilo kakve važnosti ili o nečemu dramatičnom. Tržište to uzima kao negativno."

Bernanke je u govoru na konferenciji središnje banke u Wyomingu rekao da je Fed spreman koristiti alate koje ima na raspolaganju za poticanje gospodarskog rasta, ali nije objavio nikakvu novu politiku. Nada u nove poticaje pridonijela je trodnevnom rastu dionica ranije ovoga tjedna, iako je kasnije krenula rasprodaja dionica kako su smanjena očekivanja u intervenciju Feda.

"U ovoj fazi nema pomoći od Bernankea. Prvo čitanje ne govori ni o čemu od bilo kakve važnosti ili o nečemu dramatičnom. Tržište to uzima kao negativno", rekao je Roger Volz, direktor za dionice u tvrtki BGC Financial u New Yorku.

Indeks Dow Jones pao je za 107,77 bodova ili 0,97 posto, na 11,042.05 bodova na početku trgovanja na burzi u New Yorku (NYSE). Širi indeks Standard & Poor 500 potonuo je za 8,30 bodova ili 0,72 posto, na 1,150.97 bodova. Indeks tehnoloških dionica Nasdaq rastao je za 7,79 bodova ili 0,32 posto, na 2,427.42 bodova.

Negativnom tonu na burzi pridonijelo je i ranije izvješće vlade da je gospodarstvo u drugom tromjesečju raslo znatno sporije nego što se mislilo.

Tehnološke dionice pomogle su dovesti Nasdaq na pozitivan teritorij, s rastom dionice Micron Technology za 1,9 posto na 5,48 dolara, te tvrtke Research In Motion za 2,6 posto, na 29,98 dolara.

Dionica Bank of America dodala je 2 posto, došavši na 7,50 dolara, što je najveći rast među 30 dionica indeksa Dow Jones.

Osiguravajuća tvrtka Travelers Cos Inc. vodeći je gubitnik u Dow Jonesu, s padom od 1,5 posto na 47,27 dolara. Očekuju se velike štete od uragana Irene, koji se u petak približio Sjevernoj Karolini, gdje su evakuirani deseci tisuća ljudi, a gradovi na istočnoj obali SAD-a, uključujući i New York, pripremaju se za snažne oluje ovoga vikenda.