A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sanader-520.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

RATNI PROFITER? USKOK protiv Ive Sanadera podigao prvu optužnicu | Politika+
Hrvatska

OPTUŽNICA: RATNI PROFITER? USKOK protiv Ive Sanadera podigao prvu optužnicu

USKOK-ova optužnica danas je stigla na sud, potvrdio je Hini Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

FOTO: Ivo Sanader
Piše: PolitikaPlus/Hina

Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK je danas podigao prvu optužnicu kojom ga tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlouporabio položaja i ovlasti te nezakonito uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.

 

USKOK-ova optužnica danas je stigla na sud, potvrdio je Hini Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

"USKOK-ova optužnica danas je stigla na sud", potvrdio je Hini Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda na kojem će suditi Sanaderu ako optužno vijeće suda prihvati optužnicu.

Bivši premijer optužen je da je zlouporabio položaj i ovlasti od kraja 1994. do ožujka 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kada je zbog rata, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila.

U USKOK-u tvrde da je Sanaderu dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga, odnosno 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cjelosti isplaćena nakon što je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava.

USKOK Sanadera tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije. U optužnici se predlaže da se Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 milijuna kuna.

Istraga protiv Sandera u ovom slučaju pokrenuta je početkom ožujka ove godine, nakon što je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu. Sumnja se da je Sanader proviziju dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Sanader je krajem srpnja uskokovim istražiteljima u zatvoru u Remetincu iznio obranu u kojoj je odbacio sumnju da je kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića od austrijske banke uzeo proviziju ali je odbio odgovarati na pitanja.

USKOK-ov spis u tom predmetu, po riječima Sanaderovih branitelja, ima preko tisuću stranica, ali je bitno manji u odnosu na spis o Fimi mediji.

Osim sa optužbom za primanje provizije od Hypo banke, bivši premijer suočen je s još nekoliko antikorupcijskih istraga u kojima ga se tereti za zloporabe premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita. Sve sumnje Sanader je do sada odbacio.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mito, hypo banka, ivo sanader, uskok