A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/boerse-145.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Osiguravatelji predvode rast europskih burzovnih indeksa | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Osiguravatelji predvode rast europskih burzovnih indeksa

"Tržišta dionica su trenutno nešto podcijenjena. Ima potencijala za dolazak boljih vremena."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, predvođeni rudarskim i osiguravateljskim sektorom, dok ulagači čekaju novi niz američkih gospodarskih pokazatelja koji bi mogao umanjiti strahove da bi SAD mogla zadesiti nova recesija.


Londonski indeks FTSE ojačao je 1,02 posto, na 5.322 boda, frankfurtski DAX za 1,29 posto, na 5.716 bodova, a pariški CAC40 za 1,77 posto, na 3.215 bodova.

"Tržišta dionica su trenutno nešto podcijenjena. Ima potencijala za dolazak boljih vremena."

Među najvećim dobitnicima bio je sektor rudarstva, s prosječnim rastom cijene dionica od 1,7 posto. Podršku dionicama pružio je rast cijena bakra.


Više cijene dionica zabilježene su i u sektoru osiguravatelja, predvođenom Allianzom čije su dionice ojačale četiri posto nakon što im je rejting podigao Goldman Sachs.


Za nove smjernice ulagači će također pratiti novi niz pokazatelja iz najvećeg svjetskog gospodarstva, poglavito izvješće agencije ADP o zapošljavanju američkih privatnih kompanija, s obzirom na bojazni da bi SAD mogao ponovno zapasti u recesiju.


"Izvješće ADP-a bit će ključno za raspoloženje tržišnih sudionika pred objavu izvješća američke vlade o zaposlenosti. S obzirom na neizvjesnosti u vezi američkog gospodarstva, podaci o zaposlenosti biti će vrlo važni," kazao je Richard Jeffrey iz Cazenove Capital Managementa.


Tračak optimizma u vezi budućnosti iskazali su stratezi koji drže da je rasprodaja dionica u kolovozu stvorila prilike za kupovine.


"Tržišta dionica su trenutno nešto podcijenjena. Ima potencijala za dolazak boljih vremena", kazao je Lothar Mentel iz Octopus Investmentsa.


Bilo je međutim i gubitnika, uključujući Carrefour, najveći europski maloprodajni lanac, čije su dionice izgubile na vrijednosti 3,3 posto nakon najave pada dobiti u tekućoj poslovnoj godini.


Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,01 posto, na 8.955 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ALLIANZ, ADP, NIKKEI, SVJETSKA TRŽIŠTA, DAX, FTSE, CAC