A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/vinko-puljic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Crkva demantira Wikileaks: Kardinal Puljić nije osnivao HDZ 1990. | Politika+
Regija

DEMANTI: Crkva demantira Wikileaks: Kardinal Puljić nije osnivao HDZ 1990.

Katolička crkva u BiH zanijekala je da je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić sudjelovao u osnivanju HDZ-a 1990.

FOTO: arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon što ova stranka nije podržala paket ustavnih promjena što je u svojemu izvještaju kojega je objavio WikiLeaks neizravno sugerirao bivši američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney, objavila je u nedjelju Katolička tiskovna agencija BiH (KTA)."Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kao ni drugi biskupi nisu se miješali u unutarnje stvari bilo koje stranke pa tako ni HDZ BiH niti podupirali osnivanje nove stranke odnosno HDZ 1990.“, rekao je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević čije riječi prenosi KTA.


Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kao ni drugi biskupi nisu se miješali u unutarnje stvari bilo koje stranke pa tako ni HDZ BiH niti podupirali osnivanje nove stranke odnosno HDZ 1990

Tomašević je reagirao nakon što su mediji objavili dijelove izvješća američkog diplomata o neusvajanju travanjskog paketa ustavnih promjena kojemu su se biskupi BiH usprotivili te time poduprli političku stranku HDZ 1990. koja se tada upravo osamostalila od HDZ-a BiH i koja se u Parlamentu 2006. suprotstavila prihvaćanju paketa.

Tomašević je podsjetio i na sadržaj stajališta biskupa BiH iz 2006. koji su se suprotstavili ovome prijedlogu ističući da se Daytonskim sporazumom i svim revizijama "hrvatskom narodu, koji je u ovoj zemlji konstitutivan, oduzima temeljno pravo da zajedno s druga dva naroda ravnopravno sudjeluje u političkome životu i donošenju zakona". Nedvosmisleno su pozvali zastupnike da budu protiv ustavnih promjena iz travanjskoga paketa ustavnih promjena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz 1990, vinko pulić, kardinal, crkva