Mojbiz

PREMIJERKIN SAVJETNIK: Željko Lovrinčević: Hrvatska se treba pripremati za novi val krize

Situacija u eurozoni utjecat će na cijenu kapitala, slijedi još jedan nešto blaži val krize.

FOTO: Željko Lovrinčević
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Turistička sezona u Hrvatskoj ove godine je relativno bolja nego u većini turističkih zemalja, no to ne znači da je veći broj gostiju donio proporcionalno veći financijski priljev te da će sezona biti dovoljna da Hrvatsku definitivno izgura iz recesijskih trendova.

Po svemu sudeći, nakon prvog negativnog kvartala slijede tri pozitivna, što će biti dovoljno da kažemo da je recesija iza nas, no gospodarski rast koji će u tom razdoblju biti zabilježen bit će tako mršav da se teško može nazvati rastom, pogotovu kad se uzme u obzir nisko polazište nakon dvogodišnje recesije.

Situacija u eurozoni utjecat će na cijenu kapitala, slijedi još jedan nešto blaži val krize.

Premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević smatra da će rast u 2011. biti niži i od do sada najnižih prognoza analitičara, oko 0,7 posto.

– Situacija u okruženju ukazuje na dolazak novog nešto blažeg vala krize. Zemlje poput Portugala, Irske, Grčke, Španjolske i Italije stavile su pod kontrolu rashode, ali sada su problem prihodi, jer ekonomija se ne oporavlja, rekao je Lovrinčević za Novi list, uz napomenu da će to utjecati na cijenu kapitala ali će značiti i jačanje švicarskog franka u sljedećem razdoblju. Smatra da bi se Hrvatska već sada trebala početi pripremati za novi val krize,  za početak izmjenama Zakona o radu, ako ne želi da ponovno sav teret krize ponese privatni sektor, odnosno radnici iz tog sektora.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turistička sezona, gospodarski rast, kriza, željko lovrinčević, recesija, bdp