A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jose-manuel-barroso-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jose Manuel Barroso: Euro će preživjeti, Europa će osnažena izaći iz krize | Politika+
Mojbiz

EU: Jose Manuel Barroso: Euro će preživjeti, Europa će osnažena izaći iz krize

"Potpuno sam siguran da će euro preživjeti. Euro ostaje veoma stabilna i jaka valuta."

FOTO: Jose Manuel Barroso
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da će Europa osnažena izaći iz krize koja je zahvatila eurozonu i rekao kako je potpuno siguran da će euro preživjeti.

"Mislim da će Europa osnažena izaći iz ove krize budući da su svi u Europi, ljevica i desnica, suglasni da nam trebaju strukturne reforme kako bismo bili konkurentniji", rekao je u ponedjeljak navečer u Australiji, u prigodi prvog službenog posjeta toj zemlji.

"Potpuno sam siguran da će euro preživjeti. Sve zemlje eurozone svesrdno rade na financijskoj stabilnosti u eurozoni. I zato euro ostaje veoma stabilna i jaka valuta."

"Idemo naprijed zahvaljujući boljoj povezanosti eurozone, a istodobno danas u Europi postoji konsenzus o potrebi promicanja (iste) proračunske konsolidacije i strukturnih reforma koje su nužne našim konkurentima", dodao je predsjednik Komisije.


Premda je euro u ovom času oslabljen, Jose Manuel Barroso misli da nije ugrožen zbog dužničke krize u eurozoni.

"Potpuno sam siguran da će euro preživjeti", rekao je za australsku televiziju, "Sve zemlje eurozone svesrdno rade na financijskoj stabilnosti u eurozoni. I zato euro ostaje veoma stabilna i jaka valuta."

Barroso je usto izrazio optimizam glede njemačke pomoći Grčkoj radi uravnoteženja proračuna potonje.

"Njemački porezni obveznici i njemački puk općenito su izrazito proeuropski orijentirani", istaknuo je, "Ustavni sudovi zemalja članica eurozone su neovisni, ali ne očekujem neku pravnu zapreku u provedbi nečega što nam je potrebno za integraciju."

Njemački ustavni sud će u srijedu dati svoje mišljenje, koje javnost s nestrpljenjem očekuje, o pomoći koju je Berlin davao Grčkoj i o osnutku europskog fonda za pomoć.

Njemačka je najveći kreditor Grčke u eurozoni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

USTAVNI SUD, GRČKA, EUROZONA, EURO, JOSE MANUEL BARROSO