A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/arktik-led-medvjed-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Arktički led na rekordno niskoj razini | Politika+
Znanost

KLIMATSKE PROMJENE: Arktički led na rekordno niskoj razini

Promjene na "vrhu svijeta" u idućih nekoliko desetljeća mogle bi dovesti do potpunog otapanja leda na Arktiku.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Minimalni ljetni volumen leda na Arktiku dosegao je prošle godine rekordno nisku razinu, objavili su znanstvenici u studiji i upozorili da se ledeni pokrov brže otapa nego što se obnavlja.

Stručnjaci u studiji procijenjuju da je prošla godina premašila rekord iz 2007. u minimalnom volumenu leda koji se mjeri kombinacijom debljine leda i površinom kojom led pokriva more.

Promjene na "vrhu svijeta" u idućih nekoliko desetljeća mogle bi dovesti do potpunog otapanja leda na Arktiku. Najveći je problem što će se istovremeno ubrzati otapanje leda na Grenlandu.

Time su samo potvrdili drastične klimatske promjene na "vrhu svijeta" koje bi u idućih nekoliko desetljeća mogle dovesti do potpunog otapanja leda na Arktiku i otvoriti nove mogućnosti za iskorištavanje nafte, ali i vjerojatno poremetiti uobičajene klimatske procese i podići razinu svjetskih mora.


"Trend u posljednje 32 godine doista zabrinjava", upozorava Alex Schweiger, glavni autor studije pozivajući se na satelitske snimke Arktika, "Izmjerene vrijednosti potvrđuju da se radi o novome rekordu."

Površina Arktičkog mora pokrivena ledom smanjila se prošloga tjedna na 4,6 milijuna četvornih kilometara, a sezona topljenja traje još dva tjedna, u usporedbi s 4,13 milijuna četvornih kilometara 2007.

Radi usporedbe, minimalni ledeni pokrov početkom 70-tih godina 20. stoljeća bio je oko sedam milijuna četvornih kilometara. Led se svake godine topi ljeti i minimalnu razinu doseže sredinom rujna.

Većina stručnjaka slaže se da će Arktičko more ostati bez leda jedno ljeto u ovome stoljeću, ali ne slažu se u točnim procjenama. I dok otapanje morskoga leda samo po sebi ne podiže razinu mora, topliji Arktik mogao bi ubrzati otapanje ledenog pokrova na Grenlandu, koji sadrži dovoljno vode da razinu svjetskih mora podigne za sedam metara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

polarni led, arktički led, arktik, klimatske promjene, klima, Alex Schweiger