Regija

SRBIJA-KOSOVO: Drašković o politici dvije Srbije: Kosovo prihvatiti kao najbližeg susjeda

Srbijanska inteligencija za racionalni pristup problemu Kosova.

FOTO: Vuk Drašković
Piše: PolitikaPlus/Blic

"Bez slanja ambasadora u Prištinu, jer to niko i ne traži, treba prihvatiti Kosovo kao najbližeg i posebnog suseda, jer je Kosovo jedina država nastala odvajanjem od Srbije, i sa tim Kosovom razvijati ekonomske i kulturne odnose poput onih izmedju dve Nemačke ili Kine i Tajvana", rekao je predsjednik Srskog pokreta obnove Vuk Drašković na skupu u Aero-klubu u Beogradu, prenose beogradski mediji.

 

Kako piše Blic, Vuk Drašković je rekao i da Srbija mora dići ruke od paralelnih institucija na Kosovu i očuvanja nepostojećeg teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta i okrenuti se zaštiti prava kosovskih Srba i očuvanju srpske duhovne baštine, kao i da prihvati nestatusni deo Ahtisarijevog plana.

Analitičar Predrag Simić citirao je britanskog novinara Tima Judaha koji je u listu Ekonomist napisao da "Srbija može ući u EU bez Kosova ili može ne ući u EU bez Kosova".

"Ustav i njegova preambula o Kosovu kao delu Srbije nameću se kao prepreka da budemo razumni. Ja kažem, Ustav ne obavezuje, jer je preambula neprimenjiva pravna norma, a kao student prava na prvoj godini naučio sam da neprimenjiva pravna norma nikoga ne obavezuje. Preambula je kao kada bi doneli zakon u kojem piše 'Srbi imaju krila i moraju da lete", rekao je Drašković.

Drašković je naveo i da Srbija godišnje za paralelne institucije izdvaja izmedju 400 i 600 milijuna eura, odnosno 4.000 eura godišnje za svakog Srbina na Kosovu, ali da taj novac ne dolazi do njih, i dodao da je sjever Kosova postao raj za šverc koji organiziraju ljudi iz tajnih službi Slobodana Miloševića.

 

Povjesničarka Latinka Perović rekla je da je proces europskih integracija pitanje historijskog opstanka srpskog naroda i istakla da je zato potrebna potpuna promjena politike koja se boji preuzeti vodstvo i u predizborno vreme povlađuje većinskom mišljenju.

 

Predsjednik Liberalno demorkatske partije Čedomir Jovanović rekao je da je Srbiji potrebno otrežnjenje i ozbiljan pristup, i dodao da je ''u toku kraj epohe zabluda da je nacionalizam, a ne modernizacija, odgovor na probleme i da je bilo dovoljno ratosiljati se Miloševića i tako staviti tačku na njegovu politiku i sve što ona simbolizuje''.

 

Analitičar Predrag Simić citirao je britanskog novinara Tima Judaha koji je u listu Ekonomist napisao da "Srbija može ući u EU bez Kosova ili može ne ući u EU bez Kosova".

 

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da Beograd mora pokazati spremnost da Kosovo tretira kao ravnopravnog partnera i time otvori put Srbije ka EU.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

latinka perović, srbija, kosovo, vuk drašković