A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/navijaci-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srebrić: Zbog 'Za dom spremni' za očekivati je kaznu, nije isključena ni igra pred praznim tribinama! | Politika+
Sport

NAVIJAČI: Srebrić: Zbog 'Za dom spremni' za očekivati je kaznu, nije isključena ni igra pred praznim tribinama!

Adlešić: Po novom zakonu, utakmica bi bila prekinuta!

Piše: Ivan Klarić

Prije kvalifikacijske utakmice protiv Izraela, Hrvatski helšinski odbor poslao je priopćenje medijima u kojima je javno zatražio da se ta, ali i bilo koja druga, utakmica hrvatske nogometne reprezentacije prekine ako dođe do toga da stadion skandira 'Za dom – spremni'!

Nažalost, tako je bilo i sinoć. Od pokliča 'Za dom spremni' do spominjana ustaša, ali i rasističkog vrijeđanja tamnoputih nogometaša Izraela. Sve je to marljivo zapisivao i delegat UEFA-e pa se tako danas pojavila i informacija da Hrvatski nogometni savez očekuje kazna od strane europske nogometne federacije.


>>> HHO: Utakmice odmah prekinuti ako se bude čulo 'Za dom spremni'!

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić kaže da poslije utakmice nisu dobili ni jednu pritužbu od strane UEFA-e, ali da je za očekivati kaznu.

ZORISLAV SREBRIĆ: Ako dođe do postupka protiv nas, po pravilnicima UEFA-e, očekivana kazna je novčana, ali nije isključena ni kazna igranja pred praznim tribinama.

- Mi u HNS-u nemamo na to poseban komentar. Mi smo u organizaciji napravili sve kako ne bi došlo do bilo kakvih incidenata i s naše strane smo napravili sve potrebno. Naravno da nam je žao što je došlo do tih povika, ali HNS na to ne može utjecati. Ako dođe do postupka protiv nas, po pravilnicima UEFA-e, očekivana kazna je novčana, ali nije isključena ni kazna igranja pred praznim tribinama, u jednom će dahu Srebrić, citirajući pravilnik UEFA-e.

KRUNOSLAV BOROVEC: Zakon ne definira točno da li u tom slučaju treba prekinuti utakmicu ili ne.

No, je li uistinu, kako je to zatražio HHO, sinoć trebalo prekinuti utakmicu nakon povika 'za dom spremni'? Krunoslav Borovec iz Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da aktualni Zakon izrijekom ne kaže kako postupiti u tom slučaju.

- Zakon ne definira točno da li u tom slučaju treba prekinuti utakmicu ili ne. Prekidanje utakmice ovisi o puno faktora poput broja gledatelja na utakmici i kako bi prekid utjecao na sigurnost prisutnih, kaže nam Borovec uz napomenu da je glavni zadatak policije u slučaju takvih i sličnih povika identificirati počinitelje i protiv njih dići prijavu.


ĐURĐA ADLEŠIĆ: Kada smo pisali zakon, odmah smo inzistirali da se utakmica, na kojoj dolazi do povika 'Za dom spremni' i sličnih, prekida. No, pozive poput ovog HHO-ovog neki očito pokušavaju zloupotrijebiti.

Bivša potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić koja je prije dvije godine predlagala Zakon o navijačima koji je kod navijačkih skupina naišao na crveno svijetlo zbog, kako su tada tvrdili, rigoroznosti, kaže da bi upravo po tom prijedlogu zakona, sinoćnja utakmica s Izraelom bila prekinuta.


- Kada smo pisali zakon, odmah smo inzistirali da se utakmica, na kojoj dolazi do povika 'Za dom spremni' i sličnih, prekida. No, pozive poput ovog HHO-ovog neki očito pokušavaju zloupotrijebiti kako bi namjerno prekinuli utakmicu ili svojim povicima utjecali na rezultat utakmice, kaže nam Đurđa Adešić.


U svom priopćenju, HHO se posebno kritički osvrnuo na predsjednika HNS-a Vlatka Markovića za koga tvrde da pozdrav 'Za dom spremni' pokušava opravdati tvrdnjom da je riječ o starom hrvatskom pozdravu.


Istina, kažu u HHO-u, ovaj je pozdrav u formalnom smislu sličan pozdravu Hrvatske seljačke stranke („Za dom, za hrvatski seljački dom – spremni!“), ali je također istina da se on, zahvaljujući povijesnoj zloupotrebi u vrijeme ustaškog režima, zauvijek i nepovratno kompromitirao, zaključuje prvi čovjek HHO-a Ivan Zvonir Čičak.


Komentar na ove tvrdnje, ali i na moguću kaznu od strane UEFA-e pokušali smo dobiti kod prvog čovjeka HNS-a, ali je Markovićev telefon bio isključen.