A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-ravca-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor: Idućeg tjedna nastavljamo graditi Pelješki most | Politika+
Hrvatska

VLADA: Jadranka Kosor: Idućeg tjedna nastavljamo graditi Pelješki most

Vlada će uskoro donijeti plan za turističku sezonu 2012.

FOTO: Jadranka Kosor
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Premijerka Jadranka Kosor danas je najavila da će Vlada najkasnije za dva do tri tjedna na dnevni red staviti prijedlog programa za turističku sezonu 2012. godine te izrazila zadovoljstvo turističkim podacima za prvih osam mjeseci ove godine.


"U prvih osam mjeseci bilježimo porast broja dolazaka turista za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, a broj noćenja je porastao za 5,8 posto", rekla je premijerka Kosor u Splitu na sastanku s predstavnicima županijskih turističkih zajednica priobalja i direktorima predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj.

Podaci za prvih osam mjeseci pokazuju da je Hrvatsku posjetilo više od 9,1 milijun turista, a ostvarili su više od 55 milijuna noćenja.

U prvih osam mjeseci došlo nam je 550.000 turista više nego u istom razdoblju 2010. godine, kazala je premijerka.

Pozitivnim rezultatima, kako je istaknula, pridonio je i Vladin akcijski plan za turizam donesen u studenom prošle godine te investiranje 23 milijuna eura u promidžbu hrvatskog turizma.

U iduća dva ili tri tjedna na dnevnom redu Vlade naći će se plan za turističku 2012. godinu, što znači da ćemo ove godine taj plan donijeti još ranije nego lani, kazala je Kosor poručivši da treba nastaviti "raditi žestoko" kako bi ova turistička godina bila još uspješnija.

Naglasila je kako je u prvih osam mjeseci ove godine najveći porast dolazaka i noćivanja turista u Hrvatsku zabilježen iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Poljske i Rusije.

Premijerka je iznijela podatak kako je u kolovozu broj nezaposlenih smanjen za 2.250 osoba, pri čemu znatan udio ima sezonsko zapošljavanje u turizmu.

Dosadašnje ovogodišnje zapošljavanje u turizmu je veće za 13,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kazala je Kosor.

Po njezinim riječima, borba za razvoj turizma traje istodobno s borbom za izlazak iz krize te s naporima za jačanje gospodarstva.

Zbog krize su u posljednjih nekoliko godina bile usporene neke investicije, primjerice Pelješki most, ali idućeg tjedna ćemo nastaviti radove na gradnji tog mosta, istaknula je Kosor.

Najavila je kako će i ubuduće u bilateralnim susretima sa stranim državnicima nastaviti promicati hrvatski turizam.

Ministar turizma Damir Bajs naglasio je da je turizam najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva, jer čak 90 posto ukupnog broja turista čine inozemni gosti.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač je istaknuo kako hrvatski turizam ima 14 ili 15 posto udjela u BDP-u.

Ravnatelj glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić je rekao kako bi i financijski učinci ovogodišnje turističke sezone mogli biti "jako dobri".

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jadranka kosor, pelješki most, turizam, turistička sezona, niko bulić, damir bajs