A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ina-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ina: U potpunosti ćemo se pridržavati odluke Vlade o najvišoj cijeni plina | Politika+
Tvrtke

PLIN: Ina: U potpunosti ćemo se pridržavati odluke Vlade o najvišoj cijeni plina

Ina će se u potpunosti pridržavati odluke Vlade o najvišoj razini cijene plina, prema kojoj je cijena plina za povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost i godišnje troše manje od sto milijuna prostornih metara plina te za kupce koji troše plin za proizvodnju toplinske energije utvrđena na 2,13 kuna po prostornom metru do kraja ove godine

Piše: PolitikaPlus

Ina će se u potpunosti pridržavati odluke Vlade o najvišoj razini cijene plina, prema kojoj je cijena plina za povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost i godišnje troše manje od sto milijuna prostornih metara plina te za kupce koji troše plin za proizvodnju toplinske energije utvrđena na 2,13 kuna po prostornom metru do kraja ove godine, potvrdili su danas iz Ine.

 

Ina će se u potpunosti pridržavati odluke Vlade o najvišoj razini cijene plina, prema kojoj je cijena plina za povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost i godišnje troše manje od sto milijuna prostornih metara plina te za kupce koji troše plin za proizvodnju toplinske energije utvrđena na 2,13 kuna po prostornom metru do kraja ove godine

Ina će se u potpunosti pridržavati odluka Vlade i mišljenja Ministarstva gospodarstva, odgovaraju iz Ine na upit o nedoumicama opskrbljivača i potrošača koje je ovih dana izazvala obavijest o izračunu cijene plina koju je Inina tvrtka Prirodni plin poslala opskrbljivačima na distribucijskom sustavu.

Naime, Ina je opskrbljivačima poslala obavijest da će plin za povlaštene kupce, odnosno poduzetništvo, od 1. rujna koštati 2,59 kuna, što je stvorilo kaos među opskrbljivačima i poduzetnicima, a s obzirom na Vladinu odluku o cijeni plina od 2,13 kuna.

Iz Ine objašnjavaju da već dvije godine svaki mjesec opskrbljivačima šalju rutinsku obavijest o cijeni prirodnog plina po ugovoru o prodaji sukladno eskalacijskoj formuli.

Također navode odluka Vlade nije u cijelosti jasno odredila način na koji će Prirodni plin formirati cijenu opskrbljivačima, odnosno po kojoj cijeni se njima prodaje plin te da je Ministarstvo 5. rujna dalo mišljenje na koji će način Prirodni plin zaračunavati cijenu opskrbljivačima za potrebe njihovih krajnjih kupaca iz kategorije poduzetništvo.

U tom smislu Prirodni plin ima dvije cijene plina za opskrbljivače, navode iz Ine.

Tako se cijena od 2,13 kuna po kubiku, uvećano za troškove skladištenja, zaračunava opskrbljivačima za kupce gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodne djelatnosti, a imaju godišnju potrošnju manju od sto milijuna kubika te kupci koji troše plin za proizvodnju toplinske energije. Za njih opskrbljivači dostavljaju podatke Prirodnom plinu o zbirnim količinama plina koje prodaju toj kategoriji kupaca.

Cijena pak sukladno eskalacijskog formuli iz ugovora o prodaji zaračunavat će se opskrbljivačima za kupce koji nisu obuhvaćeni odlukom Vlade, a cijena je za njih trenutno 2,59 kune po kubiku.

Iz Ine iznose i primjer da jedan od najvećih opskrbljivača prodaje oko 36 posto ukupnih količina plina na godišnjoj razini kupcima na koje se Vladina odluka primjenjuje (proizvodne djelatnosti i manje od sto milijuna kubika potrošnje) te im se zaračunava cijena od 2,13 kune po kubiku, dok ostalih 64 posto količina plina prodaje kupcima koji ne spadaju u tu kategoriju pa im cijena sada iznosi 2,59 kuna po kubiku.

U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva ponavljaju kako hrvatske zakone i odluke Vlade moraju poštovati svi.

Ministarstvo je također na svoje internet stranice stavilo sve dokumente vezano za odluku o cijeni plina - Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, koju je Vlada donijela na sjednici održanoj 3. kolovoza, mišljenja Ministarstva o toj Odluci od 23. kolovoza i 5. rujna, te dopunu mišljenja, sukladno prijedlogu Termoplina d.d. Varaždin (vezano za dokumentaciju za dokazivanje proizvodne djelatnosti).

U najvećem distributeru plina, Gradskoj plinari Zagreb kažu kako su njihovi kupci u kategoriji poduzetništvo po potrošnji ispod sto milijuna kubika godišnje, a na njihovim je internet stranicama i obavijest potrošačima iz kategorije poduzetništvo da za dokazivanje proizvodne djelatnosti dostave potrebnu dokumentaciju - pravne osobe dokaz o razvrstavanju prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD) Državnog zavoda za statistiku (prema oznakama od 01 – 33 i 36 – 43), a obrtnici izvadak iz obrtnog registra (original ili ovjerena preslika).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, PLIN, INA