Crna kronika

PRESUDA: Sud odbio rehabilitaciju strijeljanog šefa ustaškog zrakoplovstva Krena

Njegova unuka nije uspjela u namjeru da vrati konfisciranu imovinu.

FOTO: Vladimir Kren
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Županijski sud u Zagrebu nije prihvatio reviziju presude kojom je Vladimir Kren, zapovjednik zrakoplovstva tzv. Nezavisne države Hrvatske, osuđen na smrt strijeljanjem, te mu je oduzeta sva imovina, kao i građanska prava.

"Posebno smo razmatrali je li do osuđujuće presude došlo zlouporabom političke moći od strane suda bivše Jugoslavije, za vrijeme komunističke vladavine."

Krenova unuka Jasna Mieržvinski nije uspjela dokazati da su u procesu protiv njezinog djeda prekršena međunarodno priznata načela pravne države i demokratskog društva, pa na koncu nije uspjela ni ostvariti pravo na djedovu oduzetu imovinu, kao ni time eventualno vratiti ugled obitelji. Iako je tvrdila da njezin djed nije imao pravo na obranu, sud je utvrdio da je on ipak imao odvjetnika.


– Posebno smo razmatrali je li do osuđujuće presude došlo zlouporabom političke moći od strane suda bivše Jugoslavije, za vrijeme komunističke vladavine, koji je Vladimira Krena osudio zbog toga što je pripadao ustaškoj organizaciji, dakle, zato što je imao drugačije političko uvjerenje, u odluci je napisao sudac Željko Horvatović. Pokazalo se da je Kren i prije no što je imenovan zapovjednikom zrakoplovstva bio pripadnik ustaškog pokreta, u spisima su i njegove zapovijedi za bombardiranje nekih sela i naputci za strijeljanje zarobljenika, a za svoje zasluge primio je Poglavnikova i njemačka odlikovanja.

.....

 

.....

 


PROBLEMATIČNA KONFISKACIJA IMOVINE

– Ta je presuda u suprotnosti s javnim poretkom Republike Hrvatske. Ta u kaznenom zakonodavstvu naše države nema smrtne kazne niti kazne konfiskacije imovine i oduzimanja svih građanskih prava, za Novi list je rekla Jasna Mieržvinski, unuka strijeljanog ustaškog zapovjednika.

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jasna mieržvinski, ratni zločini, ustaše, vladimir kren