Hrvatska

PITANJA I ODGOVORI: Mirko Čondić: Crveno je crveno! HSP neće uz političke blizance, HDZ i SDP

"Fingirani sukobi Josipović – Kosor dio su folklora za skretanje pozornosti s bitnih problema."

FOTO: Mirko Čondić
Piše: Ivan Klarić

Nakon dugogodišnje pauze, nekadašnji čelnik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, koji je organizirao veliki prosvjed potpore Mirku Norcu na splitskoj Rivi 11. veljače 2001. godine, Mirko Čondić odlučio se vratiti u politiku. Krajem kolovoza, u prisustvu Daniela Srba i Ante Đapića, javnost je obavijestio da će biti nositelj liste HSP-a u IX. izbornoj jedinici.


Pukovnik Hrvatske vojske i invalid Domovinskog rata u razgovoru za portal PolitikaPlus otkriva razloge koji su ga nagnali na povratak u politiku. Isto tako, prokomentirao je aktualnu situaciju u zemlji, prijetnje 'crvenom Hrvatskom', ali se i osvrnuo na uloge Ive Sanadera, Ivića Pašalića, Stipe Mesića, Ive Josipovića i Jadranke Kosor.

 

Zašto ste se odlučili politički aktivirati i zašto baš u HSP-u?

 

Hrvatska država se nalazi na povijesnom i sudbonosnom raskrižju. Hrvatska je u najdubljoj moralnoj, političkoj i gospodarskoj krizi, a krivnju za to isključivo snose političke elite dviju partija SDP = HDZ koje sustavno provode politiku rashrvaćenja Hrvatske i svih njenih moralnih i suverenističkih vrijednosti. Zašto HSP? Razlog je vrlo jednostavan, to je istinska stranka hrvatske desnice koja provodi politiku suvereniteta i u potpunosti ispunjava moje političke svjetonazore. HSP ističe i štiti vrijednosti Domovinskog rata kao temelja Hrvatske države, zalaže se za ekonomski suverenitet, a i aktivno provodi politiku ne ulaska Hrvatske u neke naddržavne asocijacije.

Fingirani sukobi Josipović – Kosor zapravo su dio folklora koji služi isključivo za skretanje pozornosti s bitnih nacionalnih i gospodarskih problema.

Što očekujete od angažmana u politici?

Želim dati doprinos svojoj stranci da ostvari što bolji rezultat na predstojećim parlamentarnim izborima. I ustrajati na isticanju istinskih vrijednosti hrvatskog naroda, a to su vjera, obitelj i domovina.


Kakav će biti vaš program i što ćete ponuditi biračima?

 

Suprotno od onog što im nudi crvena (SDP) i crveno plava (HDZ) politika. Mi ne nudimo odanost, pokornost, gaženje i puzavost „zlatnom teletu“ zvanom EU već služenje Bogu i hrvatskom narodu. Zalagat ćemo se i zalažemo se za teritorijalnu cjelovitost, ekonomsku neovisnost i otvaranje perspektive mladima. Bez ekonomske i nacionalne suverenosti Hrvatska nema budućnosti. Naš Kanaan nije EU već Hrvatska.

Ne znam na koga ste mislili kad govorite o prijetnji crvene Hrvatske. Na SDP ili HDZ?

Ako HSP poluči takav uspjeh da bude 'vaga', kome bi se priklonili, HDZ-u ili SDP-u?

 

Ni jednima ni drugima, tzv. političkim blizancima, jer program HSP-a je potpuno u nesuglasju sa programima navedenih stranaka.

Kako komentirate aktualni sukob na relaciji Josipović - Kosor i prijetnjama crvenom Hrvatskom?

 

Fingirani sukobi Josipović – Kosor zapravo su dio folklora koji služi isključivo za skretanje pozornosti s bitnih nacionalnih i gospodarskih problema. Josipović se javno deklarirao kao crveni, veličao zvijezdu petokraku, dok Kosorica nikada javno nije progovorila o svojoj ne tako davnoj političkoj prošlosti, krije je kao zmija noge, iako se zna da je Jadranka Kosor polaznica kumrovačke škole i aktivistica pokreta za Jugoslaviju. U čemu je razlika? Crveno je crveno.

Josipović se javno deklarirao kao crveni, veličao zvijezdu petokraku, dok Kosorica nikada javno nije progovorila o svojoj ne tako davnoj političkoj prošlosti, krije je kao zmija noge.
Je li Hrvatska uistinu pod prijetnjom 'crvene Hrvatske'?

 

Ne znam na koga ste mislili kad govorite o prijetnji crvene Hrvatske. SDP ili HDZ? Činjenica je da je SDP sljedbenik Komunističke partije, no isto tako HDZ je stranka u kojoj se na najistaknutijim mjestima nalaze transformirani komunisti, koji su prepoznali priliku za nastavak svog javnog djelovanja i nastavili svoj rad u stranci sa hrvatskim predznakom. Zato se i jesu žustro protivili lustraciji. Od 2000. godine kad su na vlasti SDP i HDZ,  Hrvatska je u opasnosti. Posljedice te njihove vlasti itekako osjeća gotovo svaki građanin lijepe naše.

 

Kako gledate na pozdrav premijerke Jadranke Kosor generalima Gotovini i Markaču? Je li to pomalo licemjerno od strane predsjednice Vlade i HDZ-a u čijem su mandatu generali izručeni Haagu?


Ivo Sanader bio je glava koja je osmišljavala program mita, korupcije, a te osmišljene programe trebalo je i provesti. Nevjerojatno zvuči da njegovi potpredsjednici Vlade, ministri nisu o tome znali ništa.

Licemjerno? Jadranka Kosor bila je potpredsjednica Vlade Ive Sanadera, ministrica hrvatskih branitelja u vrijeme donošenja akcijskog plana za uhićenje generala Gotovine, hrvatskoj javnosti poznat po čuvenoj Šeksovoj: „locirati, identificirati, uhititi i transferirati“.

Ne sjećam se da je tadašnja ministrica hrvatskih branitelja i potpredsjednica Vlade Ive Sanadera, podigla svoj glas, usprotivila se ili odstupila sa svoje pozicije neslažući se sa donošenjem i provedbom akcijskog plana. Provedba akcijskog plana je rezultirala zatvaranjem poglavlja 23, a cijena je 8760 dana zatvora za generala Antu Gotovinu i 6570 dana zatvora za generala Mladena Markača i osuda da je Hrvatska država nastala udruženim zločinačkim pothvatom koji je osmislio prvi hrvatski predsjednik. Vjerojatno se vodila vlastitom izrekom: „Naša mala Vlada funkcionira kao obitelj uz dobrog kapetana dr. Ivu Sanadera.“ „Kud Ivo, tud i ja“

Što nam je donio dvogodišnji mandat Jadranke Kosor?

 

Moje mišljenje je identično kao i većine hrvatskog naroda koje će svoje mišljenje izreći 04.12.2011. godine.


Ajmo se malo vratiti u povijest. Kako danas gledate na skup potpore Mirku Norcu na splitskoj Rivi?

Sada koristim prigodu da pozovem institucije da provjere krije li se možda Mesićev prijatelj odbjegli diktator Gadafi u njegovom skromnom uredu od više stotina kvadrata u koji je utrošeno 1,6 milijuna kuna.

Smatram da je to najveličanstveniji skup u novijoj hrvatskoj povijesti na kojem je plebiscitarno iznesen program zaštite digniteta Domovinskog rata. To je skup koji je pokazao jedinstvo i jasno poručio što misli o herojima Domovinskog rata. Nažalost i na sramotu većine medija, a posebno HTV-a, taj je velebni skup potpore heroju Mirku Norcu, doslovno „izmasakriran“.

Pamtimo ga i po nastupu bivšeg hrvatskog premijera, a tada predsjednika oporbenog HDZ-a Ivo Sanader?

 

Na skup su pozvane sve javne osobe, političke stranke, udruge... Odazvale su se sve stranke tadašnje opozicije kao i mnogi drugi uglednici iz drugih društvenih skupina. Ivo Sanader imao je isti status kao i svi drugi govornici, iako je sustavno provođena  medijska manipulacija o posebnom „tretmanu“ HDZ-a i Ive Sanadera. Središnji stožer hrvatskih branitelja je uspješno organizirao desetak skupova potpore, a dotični je sa punim legitimitetom kao predstavnik najveće oporbene stranke govorio samo na Rivi.

Što danas mislite o Sanaderu?

 

Toliko toga se do sada izreklo o Ivi Sanaderu stoga nema potrebe bilo šta dodati. No, o ljudima koji su mu se kleli u vjernost, dodvoravali, klicali, bili opijeni snagom i moći Ive Sanadera,  dalo bi se štošta reći, iako oni o sebi samima najviše govore.

Ivo Sanader bio je glava koja je osmišljavala program mita, korupcije, a te osmišljene programe trebalo je i provesti. Nevjerojatno zvuči da njegovi potpredsjednici Vlade, ministri nisu o tome znali ništa. A govorili su otprilike ovako: „Program HDZ-a i politički put Ive Sanadera i moj su životni put.“ te „Jamstvo pobjede HDZ-a je da svi budemo mali Ivo Sanader.“

Bivši predsjednik dobro zna razloge zbog koji se protivi istrazi komunističkih zločina jer bi procesuiranje počinitelja zločina moglo naštetiti mnogim bivšim visokopozicionira- nim dužnosnicima koji su ga zdušno podupirali.

Ono što sam mislio, jasno sam izrekao njemu  u prisustvu njegovih bliskih suradnika u trenutku kada se već polako pripremao za ulogu premijera. Na vrhuncu njegove moći prilikom izručenja generala Markača i Čermaka  javno sam ustvrdio da Ivo Sanader provodi veleizdajničku politiku. 

Bili ste i žestoki kritičar bivšeg predsjednika Mesića.

Vrijeme je pokazalo da sam u mnogočemu bio u pravu kad sam upozoravao na nedjela tadašnjeg predsjednika, dilanje dokumenata sa oznakom državna tajna, lažno svjedočenje u Haagu ...

Institucije pravne države, kako je to govorio Mesić, tada nisu bile djelotvorne. Sada koristim prigodu da pozovem institucije da provjere krije li se možda njegov prijatelj odbjegli diktator Gadafi u njegovom skromnom uredu od više stotina kvadrata u koji je utrošeno 1,6 milijuna kuna, a godišnje izdvaja 1,3 milijuna kuna poreznih obveznika.


Predsjednik Mesić postao je najgorljiviji protivnik istraživanja komunističkih zločina. Čak niječe i njihovo postojanje?

Ivo Josipović ne provodi ono što mu uloga predsjednika nalaže, ne zastupa nacionalne interese, a nacionalni interes Hrvatske nije koncert beogradske filharmonije već povratak opljačkanog blaga, otkrivanje sudbine 999 nestalih u Domovinskom ratu, isplata ratne odštete, povratak hrvatskog teritorija... 

Bivši predsjednik dobro zna razloge zbog koji se protivi istrazi komunističkih zločina jer bi procesuiranje počinitelja zločina moglo naštetiti mnogim bivšim visokopozicioniranim dužnosnicima koji su ga zdušno podupirali. Procesuiranje se mora provesti radi iskrivljene povijesne činjenice o ulozi tzv. antifašista nakon završetka Drugog svjetskog rata, činjenica je da su poraženu protivničku vojsku, civile, političke protivnike rješavali metkom u zatiljak bez ikakvog suda.

Smatrate li da je dolazak Ive Josipovića pomak na bolje?


Predsjednik Josipović ne priča morbidne viceve, dobro svira klavir, ali sustavno provodi politiku pomirbe u „regionu“, daje legitimitet predsjedniku tvorevine nastale na genocidu i etničkom čišćenju, Republike srpske, Miloradu Dodigu....

Kako komentirate njegovu politiku prema Srbiji i prijateljstvo sa srbijanskim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem?

Ivo Josipović ne provodi ono što mu uloga predsjednika nalaže, ne zastupa nacionalne interese, a nacionalni interes Hrvatske nije koncert beogradske filharmonije već povratak opljačkanog blaga, otkrivanje sudbine 999 nestalih u Domovinskom ratu, isplata ratne odštete, povratak hrvatskog teritorija...  

Kakvo danas mišljenje imate o Iviću Pašaliću, s kojim ste bili u Hrvatskom Bloku?


Još uvijek čekam da institucije pravne države učine svoje.

Kako danas gledate na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj? Jeste zadovoljni Hrvatskom kakva je danas?

 

Već na samom početku rekao sam da se Hrvatska nalazi u najdubljoj moralnoj, političkoj i gospodarskoj krizi. Materijalno poharana, duhovno  zapuštena, nacionalno devastirana. Hrvatska je postala zemlja u kojoj mladi ne vide sliku svoje budućnosti. Malo je i premalo onih koji slikom sadašnje Hrvatske mogu biti zadovoljni. Stoga, svi mi imamo odgovornost  i obvezu da na načelima časti, poštenja i patriotizma izgradimo suverenu, ponosnu i pobjedničku Hrvatsku te mijenjamo postojeće strukture jer nemamo što izgubiti osim kolonijalnog ropstva, a na to, nadam se nećemo pristati.

Premda ste već u odgovorima prije to na neki način rekli pitat ću vas opet? Treba li Hrvatskoj Europska unija?

 

Ne!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivić pašalić, hsp, ivo josipović, jadranka kosor, ivo sanader, mirko ćondić