A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zcrkva-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Župa Dajla tužila Hrvatsku, a zastupa je državni tajnik Svete Stolice - kardinal Bertone! | Politika+
Hrvatska

NOVI OBRAT: Župa Dajla tužila Hrvatsku, a zastupa je državni tajnik Svete Stolice - kardinal Bertone!

Protiv rješenja ministarstva pravosuđa tužbu diže i Abbazia d.o.o. Pula.

Piše: PolitikaPlus

Župa Dajla, ali i tvrtka Abbazia d.o.o., suprotstavila se rješenju hrvatskog ministra pravosuđa kojim je on 9. kolovoza 2011. oglasio ništavnim sedam rješenja bujske ispostave Ureda za imovinskopravne poslove u Istarskoj županiji, a kojima je između 1997. i 2002. spomenutoj župi dano (vraćeno) oko 400 hektara zemljišta temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugokomunističke vladavine, otkriva Glas Istre.

Još nije jasno kako to da je tužbu podnio vatikanski državni tajnik, a ne biskup Milovan ili dajlski župnik Koren, koji bi formalno trebali predstavljati oštećenu stranu.

Prispijeće tužbi u nadležni, Upravni sud RH potvrdila je njegova glasnogovornica Lidija Prica. U dopisu konstatira da je ovaj sud 2. rujna zaprimio tužbu tužitelja župe sv. Ivana Krstitelja (Dajla), zastupane po Državnom tajništvu Svete Stolice, koje zastupa državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Još nije jasno kako to da je tužbu podnio vatikanski državni tajnik, a ne biskup porečki i pulski Ivan Milovan i dajlski župnik Milivoj Koren, koji bi formalno trebali predstavljati oštećenu stranu. No još nam nije poznat sadržaj tužbe, pa tako ne možemo zaključiti je li se biskup Milovan ipak pokorio naredbama odozgo, je li on ponovno suspendiran kako bi netko drugi umjesto njega potpisao tužbu, ili je tužba podignuta po nekoj trećoj osnovi.

Podsjetimo se, papa Benedikt XVI bio je osobno suspendirao biskupa Milovana na jednu minutu, kako bi jedan španjolski biskup mogao potpisati sporni ugovor kojim istarska crkva imovinu Župe Dajla vraća benediktincima iz Praglie, uz golemu novčanu odštteu.