A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/afganistan-vojnik-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NATO zabunom ubio novinara BBC-a u Afganistanu | Politika+
Hrvatska

PRIJATELJSKA VATRA: NATO zabunom ubio novinara BBC-a u Afganistanu

'Vojnici vjerovali da je on gerilac koji se infiltrirao u zgradu afganistanske radio-televizije.'

FOTO: Arhiv
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U napadu izvedenome u srpnju jedan je američki vojnik ubio afganistanskoga novinara koji je radio za BBC jer ga je zamijenio sa bombašem-samoubojicom koji se sprema detonirati eksploziv, objavio je u četvrtak NATO.


Ubojstvo Omeda Khpalwaka koji je radio i za afganistansku agenciju Pajwhok, dogodilo se tijekom samoubilačkog napada i oružanog okršaja u južnoafganistanskoj pokrajini Uruzganu, a BBC i lokalne medijske udruge traže istragu.

"Čini se da je sva pucnjava za koju su vojnici mislili da dolazi iz njegova smjera, zapravo bila pucnjava američkih vojnika."

ISAF je objavio da je vojna istraga smrti toga novinara pokazala da su vojnici vjerovali da je on gerilac koji se infiltrirao u zgradu afganistanske radio-televizije u Tarin Kotu. Bilo je to 29. srpnja.


Dok su se afganistanski vojnici borili protiv pobunjenika koji su upali i u susjednu zgradu pokrajinskoga guvernera, američki su vojnici u zgradi televizije počeli "operaciju čišćenja", kako piše Reuters.

U toj je operaciji jedan vojnik vidio mladog muškarca, poslije identificiranog kao Kpalvak, koji je bio u blizini prostorije u kojoj je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv. Zatim se začuo pucanj i vojnik koji je gledao izvana zaključio je da pucanj dolazi iz smjera toga muškarca. On je ispalio jedan metak, ali nije ga pogodio, no tada su počeli pucati drugi vojnici, objavio je ISAF.

Zbog stresa i izvanredne situacije, "veoma je vjerojatno da su vojnici u dvorištu pogrešno shvatili da je zapucao taj muškarac u zgradi", kaže se u vojnome izvještaju. Zatim je jedan vojnik poslan prema zidu kraj kojega je viđen taj muškarac.

"Kad se vojnik približio, vidio je mlada muškarca s bradom i nečim u ruci, kako drugom rukom poseže za nečim na tijelu", kaže se u izvještaju. Taj ga je je vojnik ubio iz puške M-4.

Kad su afganistanske snage poslije odnijele i identificirale truplo, Kpalvak nije bio naoružan niti je u blizini bilo oružja.

"Čini se da je sva pucnjava za koju su vojnici mislili da dolazi iz njegova smjera, zapravo bila pucnjava američkih vojnika", zaključak je istrage.

Kpalvak je bio jedan od 19 ljudi koji su taj dan ubijeni u višesatnoj borbi što je počela kad su gerilci napali vladinu zgradu, javlja Reuters.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NATO, MEDIJI, NOVINARI, AFGANSITAN, ISAF, OMED KHPALWAK, BOMBAŠ SAMOUBOJICA