A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ratko-macek-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Blagajnica tvrdi da je Ratko Maček upravljao HDZ-ovim crnim fondom | Politika+
Hrvatska

AFERA: Blagajnica tvrdi da je Ratko Maček upravljao HDZ-ovim crnim fondom

„U stranci su za njega govorili da je on “Bog i batina” i da odlučuje o svim bitnim stvarima“ – rekla je Pavošević

FOTO: Ratko Maček
FOTO: arhiva
Piše: PolitikaPlus

U iskazima koji su se pojavili u dnevnim novinama, ključna osoba u aferi „HDZ-ovi crni fond“, osim bivšeg predsjednika Vlade Ive Sanadera bio je, navodno njegov glasnogovornik Ratko Maček.

 

Pavošević je ustvrdila kako je Ratku Mačeku na ruke predala čak 10 milijuna kuna, koje je on odnio u crnoj torbi. Taj novac, prema njenim riječima bio je potrošen za pokrivanje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.
Nekadašnji novinar HTV-a koji je radio kako dopisnik iz Međimurja, a neko vrijeme, pred kraj devedesetih i vodio emisiju Hrvatska danas, u visoku politiku vinuo se upravo u mandatu Ive Sanadera, kada ga ovaj postavlja najprije za glasnogovornika HDZ-a, a nakon pobjede na izborima 2003. i glasnogovornika Vlade.

 

Ključni svjedok USKOK-a, bivša šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević, u svojem iskazu koji se pojavio u dnevnim novinama upravo njega proziva kao ključnu osobu koja je raspolagala crnim stranačkim fondom.

„U stranci su za njega govorili da je on “Bog i batina” i da odlučuje o svim bitnim stvarima“ – rekla je Pavošević, dodajući da joj je Maček u tom razdoblju više puta donosio novac.

 

Odluka USKOK-a da pusti dio iskaza u javnost, znak je kako je istraga podosta odmakla i kako bi se neki od aktera ubrzo mogli naći na ispitivanju u policiji. Jedan dio HDZ-ovaca među kojima je i premijerka.
„Meni je osobno Ivo Sanader u samom početku rekao da novac kojeg dobijem od Ratka Mačeka i Branka Vukelića ne evidentiram kroz knjigovodstvo i blagajnu stranke, već da će on služiti za pokrivanje troškova na crno. Iako je, kako je rekla to za nju bio šok, ustvrdila je da nije bila u poziciji bilo što kazati pa je poslušala predsjednika stranke".

 

S druge strane, prema iskazu bivše blagajnice objavljenom u Večernjem listu, Pavošević je ustvrdila da je Ratku Mačeku na ruke predala čak 10 milujuna kuna, koje je on odnio u crnoj torbi.

 

Zbog uskočkog predmeta ne mogu komentirati predmet, ali riječ je o zastrašujućem eklatantnim lažima koje nemaju apsolutno nikakvog uporišta u stvarnosti, izjavio je Ratko Maček, napomenuvši da će Branku pavošević tužiti zbog klevete.

Taj novac, prema njenim riječima, bio je potrošen za pokrivanje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor. Na isplatnicama koje je Pavošević zakopala, pa zatim iskopala, kao i na popisu isplata koje je vodila, Maček, marketinška agencija Massol koja se povezuje s njim i njezin vlasnik Ivan Soldo navode se šest puta, navodi Večernji list.

 

U izjavi za Novu TV prozvani Ratko Maček zanijekao je sve navode protiv sebe.

- Zbog uskočkog predmeta ne mogu komentirati predmet, ali riječ je o zastrašujućem eklatantnim lažima koje nemaju apsolutno nikakvog uporišta u stvarnosti, izjavio je Ratko Maček, napomenuvši da će Branku pavošević tužiti zbog klevete.

 

Odluka USKOK-a da pusti dio iskaza u javnost, znak je da je istraga podosta odmakla i da bi se neki od aktera ubrzo mogli naći na ispitivanju u policiji, a jedan dio HDZ-ovaca među kojima je i premijerka Jadranka Kosor mogli bi uskoro biti pozvani na obavjesne razgovore.


.....

 

.....

 

 

Sastanak čelnika HDZ-a u središnjici stranke


U središnjici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jutros su se okupili članovi Predsjedništva stranke, najvjerojatnije radi sjednice Predsjedništva, s obzirom da novinarima nije službeno rečeno što je razlog sastanka.

Upitan da komentira aktualni slučaj crnih fondova, uoči početka sastanka, potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang je rekao kako on nije vidio "niti jednog svog suradnika da to radi".

Zamjenik predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović na isto je pitanje odgovorio kako nema nikakvih saznanja o crnim fondovima već da zna samo ono što je govorio prije 10 mjeseci, odnosno za 70 tisuća kuna za obnovu razrušene crkve u Bilaju.

Na sastanak su, uz predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor, došli i potpredsjednik HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

(H)