A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/Atomique%20centrala%20u%20de%20Marcoule%20001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Poginuli i ranjeni u eksploziji u nuklearnom postrojenju u Francuskoj | Politika+
Svijet

INCIDENT: VIDEO Poginuli i ranjeni u eksploziji u nuklearnom postrojenju u Francuskoj

Eksplodirala peć koja se koristi za topljenje otpada niske do visoke radioaktivnosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Jedna je osoba poginula, a četiri su ozlijeđene u eksploziji visoke peći u postrojenju za obradu nuklearnog otpada u kompleksu Marcoule u južnoj Francuskoj, priopćeno je iz francuske agencije za nuklearnu sigurnost ASN, dodavši da radioaktivni materijal nije curio izvan kompleksa.

Eksplodirala je peć koja se koristi za topljenje otpada niske do visoke radioaktivnosti.

U eksploziji su ozlijeđene još četiri osobe od kojih jedna teško. Postrojenje u kojem se dogodila eksplozija u vlasništvu je francuske energetske kompanije EDF i nalazi se uz centar za nuklearna istraživanja Marcoule. U kompleksu nema nuklearnih reaktora. Peć koja je eksplodirala koristi se za topljenje otpada niske do visoke radioaktivnosti o proozvodnju MOX-a, smjese oksida plutonija i urana, koja se potom koristi u procesu izdvajanja plutonija iz nuklearnog goriva.

Iz ASN-a još nisu naveli razlog eksplozije, ali kažu da je bila u potpunosti zadržana unutar peći. Policija također tvrdi da nema kontaminacije izvan kompleksa koji se nalazi na oko 30 kilometara od Avignona i oko 80 kilometara od Sredozemne obale.

Incident se zbio u 11:45, prema pisanju Le Mondea, područje je evakuirano i stavljeno pod sigurnosnu zaštitu, a glasnogovornik Francuske agencije za atomsku energiju rekao je da zasad nema radioaktivnog curenja iako postoji rizik. Ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu u Montpellieru. Vatrogasci izjavljuju da još uvijek ne mogu procijeniti štetu. 

Nema reaktora, ali se zato proizvodi tzv. MOX, smjesa pultonijevih i uranijevih oksida, koja se potom koristi u procesu izdvajanja plutonija iz nuklearnog goriva.