A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DIP: I Bankari će pomoći kontroli financiranja izborne kampanje | Politika+
Hrvatska

IZBORI: DIP: I Bankari će pomoći kontroli financiranja izborne kampanje

U pripremi je sastanak s predstavnicima Hrvatske narodne banke i Hrvatske udruge banaka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da su prikupljeni podaci o donacijama strankama, da će posebni računi izbornih sudionika biti dostupni DIP-u, te da će novi informatički program i aplikacije omogućiti još učinkovitiji nadzor, sve u cilju transparentnosti financiranja političkih stranaka i izborne promidžbe.

U pripremi je i sastanak s predstavnicima Hrvatske narodne banke i Hrvatske udruge banaka radi definiranja načina dostupnosti podataka s posebnih računa izbornih sudionika.

Odgovarajući na iskazani interes medija, građana i nevladinih udruga o nadzoru financiranja stranaka i promidžbe, iz DIP-a je priopćeno je kako su putem Državnog ureda za reviziju prikupljeni podaci o objavama polugodišnjih izvješća o donacijama političkim strankama, nezavisnim zastupnicima, zastupnicima nacionalnih manjina te nezavisnim članovima predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te je u tijeku nadzor nad izvršavanjem zakonske obveze objave.

DIP, koji po zadnjim zakonskim izmjenama nadzire financijsko poslovanje stranaka i izborne promidžbe, ističe i da će poduzeti aktivnosti na izradi informatičkog programa i aplikacije radi lakše provedbe i učinkovitijeg nadzora financiranja.

U cilju što učinkovitije provedbe Zakona o dijelu ovlasti DIP-a, sklopljen je sporazum o međusobnoj suradnji izmeđđu Ministarstva financija, Državnog ureda za reviziju i DIP, a u pripremi je i sastanak s predstavnicima Hrvatske narodne banke i Hrvatske udruge banaka radi definiranja načina dostupnosti podataka s posebnih računa izbornih sudionika, stoji u priopćenju.

U planu je također formiranje baze podataka i sustava evidencije svih akata vezanih uz nadzor nad financiranjem izborne promidžbe i redovnog poslovanja stranaka, a iz DIP-a poručuju i kako će dodatno informirati sve sudionike izbora i zainteresirane medije o primjeni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, s obzirom da su propisane brojne nove obveze političkih subjekata, izbornih subjekata i nadzornih tijela u pogledu financiranja redovnog rada, izborne promidžbe te nadzora i revizije tog financiranja.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hnb, hub, državno izborno povjerenstvo, izbori, dip