A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benedikt-301.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Žrtve svećenika pedofila tuže Papu na Međunarodnom sudu | Politika+
Hrvatska

SNAP: Žrtve svećenika pedofila tuže Papu na Međunarodnom sudu

"Zločine nad desecima tisuća žrtava, većinom djece, skrivali su odgovorni u vatikanskom vrhu. U ovom slučaju, svi putovi stvarno vode u Rim."

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Žrtve svećenika pedofila podnijele su tužbu na Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) protiv pape Benedikta XVI i drugih čelnika Katoličke crkve zbog zločina protiv čovječnosti, priopćila je udruga žrtava SNAP.

Vodstvo Mreže žrtava zlostavljanja svećenika (SNAP), uz pomoć odvjetnika američkog nevladinog Centra za ustavna prava (CCR) podnijelo je ICC-u "zahtjev za izjavu o pravnoj nadležnosti" u ovom slučaju . Oni optužuju vatikanski vrh da je "dopuštao i omogućio sustavno i sveobuhvatno skrivanje silovanja i seksualnih zločina nad djecom diljem svijeta".

"Zločine nad desecima tisuća žrtava, većinom djece, skrivali su odgovorni u vatikanskom vrhu. U ovom slučaju, svi putovi stvarno vode u Rim."

Uz tužbu su priložili 10.000 stranica koje dokumentiraju pedofilske skandale, dodaje se u priopćenju udruge čije je sjedište u Sjedinjenim Državama.


Članovi SNAP-a iz Njemačke, SAD-a, Nizozemske i Belgije - četiriju zemalja zahvaćenih pedofilskim skandalom u Crkvi - zatražili su u Den Haagu da se pokrene sudbeni progon protiv pape Benedikta XVI. i trojice visokih čelnika Katoličke crkve "zbog izravne odgovornosti kao nadležnih".

"Zločine nad desecima tisuća žrtava, većinom djece, skrivali su odgovorni u vatikanskom vrhu. U ovom slučaju, svi putovi stvarno vode u Rim", rekla je odvjetnica CCR-a Pamela Spees, kako se navodi u priopćenju SNAP-a.

Papa Benedikt XVI se ispričao i zatražio oprost od žrtava, zauzimajući se za nultu točku snošljivosti na pedofiliju. Od biskupa diljem svijeta koji su prvi odgovorni za svećenike u svojim biskupijama zatražio je punu suradnju s kaznenim pravosudnim tijelima.

Vatikan nije ratificirao dokument o osnivanju ICC-a i još nije komentirao ovu tužbu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MEĐUNARODNI KAZNENI SUD, SNAP, PEDOFILI, PAPA, VATIKAN, BENEDIKT XVI, CENTAR ZA USTAVNA PRAVA