A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Potražnja pada, ali cijene nafte ostaju nepromijenjene | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Potražnja pada, ali cijene nafte ostaju nepromijenjene

"Ako ćemo se osloniti na globalno gospodarstvo, onda se moramo osloniti na Kinu, jedino gospodarstvo s pristojnim brojkama."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte balansirale su u utorak na međunarodnim tržištima između nepovoljnog utjecaja sniženih prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o rastu potražnje i pozitivnog utjecaja jačeg eura.

Cijena barela sirove nafte ostala je na londonskom tržištu nepromijenjena oko podneva i iznosila je 112,25 dolara, poskočivši nakratko na 113,25 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 34 centa i iznosila 88,53 dolara, nakon što je nakratko dotaknula 89,21 dolara.

"Nastavlja se slaba potražnja za naftom. Ako ćemo se osloniti na globalno gospodarstvo, onda se moramo osloniti na Kinu, jedino gospodarstvo s pristojnim brojkama."

Agencija IEA objavila je da je zbog usporavanja gospodarskog rasta snizila prognoze rasta potražnje za naftom za 160.000 barela dnevno za 2011. i 190.000 barela dnevno za 2012.

Očekuje također da će sljedeće godine opskrba rasti brže nego što se dosada predviđalo, uz raniju obnovu libijske proizvodnje i znakove da proizvodnja OPEC-a nastavlja rasti.

Revizija IEA-ine procjene nadovezala se na sličan potez Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak. Razočaravajući američki podaci su glavna briga, ali i usporavanje u Kini i Indiji.

"Nastavlja se slaba potražnja za naftom. Ako ćemo se osloniti na globalno gospodarstvo, onda se moramo osloniti na Kinu, jedino gospodarstvo s pristojnim brojkama", rekao je Rob Montefusco iz tvrtke Sucden Financial.

Tržišta dionica stabilizirala su se u utorak nakon snažnog pada na početku tjedna dok se euro oporavio s najniže razine prema dolaru u sedam mjeseci nakon što je izvješće da će Italija možda dobiti financijsku potporu iz Kine smanjilo zabrinutost oko dugova eurozone.

Tržišta podupire i očekivanje pada zaliha sirove nafte u SAD-u. Analitičari procjenjuju da su u prošlom tjednu zalihe sirove nafte pale za tri milijuna barela nakon što je tropska oluja Lee prekinula proizvodnju nafte u Meksičkom zaljevu.

Američki naftni institut objavit će tjedno izvješće o zalihama tijekom dana, a američka vlada u srijedu.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 107,86 dolara, što znači da je bila 2,54 dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, Rob Montefusco, IEA, CIJENE NAFTE, NAFTA, opec