A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović: U borbi protiv korupcije nisu dovoljne sankcije | Politika+
Hrvatska

MIŠLJENJE: Ivo Josipović: U borbi protiv korupcije nisu dovoljne sankcije

'Građani imaju pravo znati koje se odluke donose i kako se troši novac u njihovo ime. Izborima počinje a ne završava odgovornost onih koji obnašaju vlast.'

FOTO: Ivo Josipović
Piše: PolitikaPlus/Hina

U borbi protiv korupcije nisu dovoljne sankcije, već promjena svijesti građana prema vlasti i njezinoj kontroli, istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović na otvorenju okruglog stola "Partnerstvo za otvorenu vlast", upozorivši da, prema nekim izračunima, korupcija godišnje košta hrvatsko društvo između 10 i 11 milijardi kuna.

 

JOSIPOVIĆ: Građani imaju pravo znati koje se odluke donose i kako se troši novac u njihovo ime. Izborima počinje a ne završava odgovornost onih koji obnašaju vlast.

"Građani imaju pravo znati koje se odluke donose i kako se troši novac u njihovo ime. Izborima počinje a ne završava odgovornost onih koji obnašaju vlast", naglasio je Josipović, uvjeren da je neodgovorni koncept vlasti "na izdisaju" u Hrvatskoj. Oblik vlasti koje neko društvo odabere odraz je njegova sustava vrijednosti, poručio je predsjednik, upozorivši da vlast nije sama sebi svrha, već joj je svrha služiti građanima i javnom interesu.

Okrugli stol "Partnerstvo za otvorenu vlast" na temu uključivanja građana u oblikovanje javnih politika, okupio je visoke državne dužnosnike, među kojima su, uz predsjednika Josipovića, i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić te potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Na skupu sudjeluju i predstavnici civilnog društva, akademske zajednice, medija i diplomatskog zbora RH.

Predsjednik Sabora Luka Bebić uvodno je istaknuo da je pitanje otvorenosti tijela javne vlasti od osobite važnosti za Hrvatsku.

"Borba protiv korupcije ne smije biti selektivna. Ako želimo postići uspjeh, ona mora biti trajna i sustavna. To ne smije biti trenutna moda, u službi dnevne politike", poručio je.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković istaknuo je pak da se hrvatska vlada opredijelila za nov pristup svim pitanjima od javnog interesa. Kao dosege izdvojio je pravo na pristup informacijama koje je ustavnim izmjenama postalo javno pravo, transparentnost javne nabave i ojačan nadzor nad financiranjem političkih stranaka.

 

BEBIĆ: Borba protiv korupcije ne smije biti selektivna. Ako želimo postići uspjeh, ona mora biti trajna i sustavna. To ne smije biti trenutna moda, u službi dnevne politike.

Šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren podsjetio je da je otvorenost i transparentnost vlasti ideja vodilja Europske unije, dok je američki veleposlanik James Foley istaknuo da "Partnerstvo za otvorenu vlast" znači "povećanje odgovornosti vlasti i veće uvažavanje glasa građana".

Na skupu će biti predstavljena nova multilateralna inicijativa "Partnerstva za otvorenu vlast", čiji je idejni začetnik američki predsjednik Barack Obama. Inicijativa će službeno biti pokrenuta na sastanku čelnika država na marginama predstojeće Opće skupštine UN-a 20. rujna.

Okrugli stol "Partnerstvo za otvorenu vlast" suorganizirali su Ured za udruge hrvatske vlade, Ured predsjednika RH i Veleposlanstvo SAD-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

paul vandoren, luka bebić, ivo josipović, korupcija