A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odvjetnici: Curenje informacija je skandalozno i upereno je protiv Jadranke Kosor! | Politika+
Hrvatska

CRNI FONDOVI: Odvjetnici: Curenje informacija je skandalozno i upereno je protiv Jadranke Kosor!

Odvjetnici: Za curenje informacija netko treba odgovarati.

FOTO: Jadranka Kosor, slažu se naši sugovornici, našla se na ozbiljnom udaru nakon curenja iskaza u medijima
Piše: Ivan Klarić

U sjeni skandaloznih dijelova iskaza bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević u kojima ozbiljno tereti istaknute članove vladajuće stranke, ostala je činjenica da su unatoč tajnosti istrage, iskazi svjedoka u slučaju HDZ-ovih crnih fondova ipak završili u medije.

 

KRSNIK: To je katastrofa, to je sumrak pravne države. Nakon ovih zadnjih događaja, uistinu je paradoks i floskula kada hrvatski političari tvrde da živimo u pravnoj državi.

Odvjetnici s kojima smo razgovarali o tom očiglednom kršenju zakona tvrde da je teško odnosno gotovo nemoguće ustanoviti tko je informacije plasirao u medije, ali da je potrebno nešto napraviti kako se takve stvari ne bi i u budućnosti ponavljale.

- Ne može nitko u ovoj zemlji sada reći da je iskaze u medije plasirao DORH ili odvjetnici osoba uključenih u istragu. No, činjenica je da je tajnost istrage zagarantirana, a s druge strane imate javnost koja ima pravo znati. Dakle, nalazite se u jednom dosta nepovoljnom položaju i teško je se odlučiti kako postupiti. No, zakon treba poštovati i informacije iz istrage nikako ne bi smjele izlaziti u medije, kaže poznati odvjetnik Anto Nobilo nadodajući da onaj koji u medije plasira informacije iz istrage čini kazneno djelo.

 

KRSNIK: Iskazi plasirani u medije su opasni jer nitko u ovom trenutku ne zna jesu li istiniti i samim time prozvane osobe se na adekvatan način ne mogu ni braniti. To je zapravo najgore u svemu.

- Dakle, onaj ili oni koji su to učinili prekršili su zakon a novinar koji je te informacije objavio nikada se neće naći u poziciji da mu se sudi zbog objave dobivenih informacija, ističe Nobilo.

Nobilo se ne slaže da bi curenje informacija iz istrage mogle koristiti Jadranki Kosor u unutarstranačkim sukobima.

- Do sada su informacije iz istrage uistinu išle u korist Jadranke Kosor. No, ovi najnoviji iskazi koji su se pojavili u medijima ozbiljno su uzdrmali ugled Jadranke Kosor i HDZ-a. Dapače, mislim da se Jadranka Kosor također mora, ako to već nije, naći pod istragom jer je samo u 2010. godini učinila dva kaznena djela jer kao predsjednica stranke nije DORH-u prijavila postojanje ilegalnog novca, a s druge strane, sudjelovala je i u prikrivanju odnosno uništenju dokaza o postojanju ilegalnog novca u stranki, upozorava Nobilo.

 

MILJEVIĆ: Uistinu je teško reći tko te informacije plasira u medije no, očito je došlo vrijeme da se ozbiljno pozabavimo i problemom curenja iskaza iz tajnih istraga u medije.

Odvjetnik Krešimir Krsnik također nije htio špekulirati od kud medijima iskazi svjedoka u slučaju crnih fondova HDZ-a.

- Teško je to reći jer to mogu plasirati i odvjetnici i DORH. Tko god od te dvije strane iskaze plasirao u medije, to je katastrofa, to je sumrak pravne države, jasno će Krsnik uz opasku kako je, nakon ovih zadnjih događaja, uistinu paradoks i floskula kada hrvatski političari tvrde da živimo u pravnoj državi.

Krsnik se slaže s Nobilom i tvrdi da je deplasirano tvrditi kako ovi najnoviji iskazi idu u korist Jadranke Kosor.

 

ALABURIĆ: Što prije treba ustanoviti tko je ove iskaze dao u medije i sankcionirati ga. Ako se to ne dogodi, onda uistinu dovodimo u pitanje zakonski okvir o tajnosti postupka. Dakle, ako se ne istraži i ne sankcionira tko je to dao u medije onda nam ni taj zakonski okvir ne treba.

- Ma kakvi, pa ovi iskazi ruše i Jadranku Kosor i HDZ. Ovo je ozbiljan udar na ugled cijele stranke pred parlamentarne izbore, smatra Krsnik i nadodaje.

- Iskazi plasirani u medije su opasni jer nitko u ovom trenutku ne zna jesu li istiniti i samim time prozvane osobe se na adekvatan način ne mogu ni braniti. To je zapravo najgore u svemu, naposljetku će Krsnik.

Sa gore navedenim navodima slaže se i zagrebački odvjetnik Veljko Miljević koji kaže da su iskazi u medijima klasično kršenje zakona.

- Shvaćam i u potpunosti razumijem zanimanje javnosti za cijeli ovaj slučaj, no to je kršenje zakona. Uistinu je teško reći tko te informacije plasira u medije no, očito je došlo vrijeme da se ozbiljno pozabavimo i problemom curenja iskaza iz tajnih istraga u medije, smatra Miljević.

Odvjetnica Vesna Alaburić ističe da shvaća zanimanje medija za istrage ovakvog tipa, no, kaže, plasiranje iskaza u medije je kazneno djelo.

 

NOBILO: Iskazi koji su se pojavili u medijima uzdrmali su ugled Jadranke Kosor. Mislim da se Kosor također mora naći pod istragom jer je u 2010. godini učinila dva kaznena djela.

- DORH je svakako u ovom i svakom drugom slučaju trebao biti zainteresiran da se zaštiti tajnost postupka jer na ovaj se način ozbiljno može ugroziti sama istraga, kaže Alaburić i napominje da je u ovom slučaju očito bio interes neke strane u procesu da iskazi ili dijelovi istoga završe u medijima.

- Ponavljam to nije legitimno bez obzira išlo to nekome u korist ili ne, ako govorimo o DORH-u. Država mora štititi svoje interese i tu sva priča završava. Zato što prije treba ustanoviti tko je ove iskaze dao u medije i sankcionirati ga. Ako se to ne dogodi, onda uistinu dovodimo u pitanje zakonski okvir o tajnosti postupka. Dakle, ako se ne istraži i ne sankcionira tko je to dao u medije onda nam ni taj zakonski okvir ne treba, jasno će na kraju Alaburić.