Burze

PODNE NA BURZI: Zagrebačka burza: Domaće tržište nema snage pratiti svjetska zbivanja

"Nema dovoljno hrabrosti za investiranje."

Piše: PolitikaPlus/Hina

I dok su na europskim burzama cijene dionica danas znatno ojačale, Zagrebačka burza nema dovoljno snage da bi pratila taj rast - indeksi stagniraju, a obujam trgovanja je vrlo slab. Indeks Crobex oko 12 sati bio je u plusu svega 0,04 posto, na 1.930 bodova, a Crobex10 0,02 posto, na 1.053 boda.

„Pomalo me iznenađuje kako domaće tržište nema snage da poprati snažan rast cijena dionica na europskim burzama. Čini se da pratimo smjer kretanja najvažnijih svjetskih burzi samo kad padaju, a kada rastu na domaćem tržištu kao da nema dovoljno hrabrosti za investiranje.“

Redovni promet dionicama dosegnuo je tek 4,86 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.


„Pomalo me iznenađuje kako domaće tržište nema snage da poprati snažan rast cijena dionica na europskim burzama. Čini se da pratimo smjer kretanja najvažnijih svjetskih burzi samo kad padaju, a kada rastu na domaćem tržištu kao da nema dovoljno hrabrosti za investiranje“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Na europskim su burzama cijene dionica porasle, jer je ulagače ohrabrila jučerašnja poruka lidera Njemačke i Francuske da će učiniti sve što je potrebno kako bi Grčka ostala u eurozoni. Pozitivno je na tržište utjecala i vijest o mogućnosti izdavanja zajedničkih obveznica eurozone.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 12 sati u plusu između 1,3 i 1,7 posto.

I američki su terminski indeksi trenutačno u plusu, pa bi na Wall Streetu cijene dionica danas mogle porasti četvrti dan zaredom.

Na domaćem tržištu gotovo polovina prometa ostvarena je dionicom HT-a. Cijena joj je pala 0,52 posto, na 245,53 kune.

Po visini prometa slijedi dionica Zagrebačke banke, s tek 522.000 kuna, a cijena joj je oslabila 1 posto, na 44,5 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, znatniji rast cijene ostvarile su dionice Đuro Đaković Holdinga, za 3,45 posto, te Ingre i Luke Ploče, za 1,3 posto.

Nešto izraženiji pad cijene, pak, bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle, za 1,43 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

đuro đaković, zaba-r-a, zagebačka banka, ht, crobex, tamas nagy, zse, burza, zagrebačka burza, ddjh-r-a