A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/Prometheus-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prometej- potraga za strahom i suosjećanjem | Politika+
Kultura

SVJETSKO KAZALIŠTE: Prometej- potraga za strahom i suosjećanjem

16. i 17. rujna na daskama HNK publika će moći pogledati predstavu PROMETEJ, KRAJOLIK II redatelja Jana Fabre.

Piše: PolitikaPlus

Festival svjetskog kazališta ide dalje, 16. i 17. rujna na daskama Hrvatskog narodnog kazališta zagrebačka publika moći će pogledati predstavu PROMETEJ, KRAJOLIK II redatelja Jana Fabre.

 

Specifičan pogled Jan Fabre, ponovo kreće u potragu za tom tragičnom dimenzijom. Premetejve pustolovine kako ih je zabilježio Eshil, predstvlja temeljnu odrednicu koja se na suvremeni način provlači njegovim djelom.

 

Eleos i Fobs. Strah i suosjećanje. Dvije osnovne emocije koje pokušava izraziti grčka tragedija .

 

U svojom specifičnom pogledu Jan Fabre, ponovo kreće u potragu za tom tragičnom dimenzijom. Premetejve pustolovine kako ih je zabilježio Eshil, predstvlja temeljnu odrednicu koja se na suvremeni način provlači njegovim djelom. Prometej, taj mitološki buntovnik bez razloga , pobunio se protiv Zeusa , ukrao je vatru bogovima i odnio ih ljudima na zemlju.

 

Ova predstava sinteza je Fabrova pogleda na svijet, vizualnu umjetnost i likovni izraz. Koliko god se bogovi trudili da od čovjeka otmu vatru, povratka više nije bilo.

 

“Prometej pokazuje smjeli maksimalizam i nepopustljivu opsjednutost, osobine, zbog kojih je Fabre zanimljiv umjetnik.” o predstavi je pisao The New York Times, a novinarka The Village Voice oduševljena je: “Na pozornici je gužva, prošarana je oštrim svjetlima, protresena glazbom i eksplozivnim zvučnim efektima ... Fabreov pripovjedni spektakl je uzbudljiv, vrtoglav, opasan. Iako mi sve zuji u glavi, predstavu bih odgledala odmah još jednom«.Jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika uopće, Jan Fabre, dosegnuo je sve što se u suvremenoj umjetničkoj praksi može osvojiti. Redatelj, koreograf, pisac, slikar, kipar, izlagao je i u pariškom Louvreua. Na festivalu Svjetskog kazališta predstavlja se treći put.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jan fabre, Prometej, zeus