A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ljubo-jurcic-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jurčić: Ništa nisu shvatili; Novotny: Očekivao sam puno više; Sever: A gdje je provedba? | Politika+
Hrvatska

PROGRAM KUKURIKU KOALICIJE: Jurčić: Ništa nisu shvatili; Novotny: Očekivao sam puno više; Sever: A gdje je provedba?

"Nužne su ne usporedivo kompleksnije i strukturnije mjere."

Piše: Ilijana Grgić, Ivan Klarić

I dok se još uvijek iščitava plan od 21 točke, koju su danas predstavili u Kukuriku koaliciji, veoma teško je dobiti bilo kakav komentar od strane analitičara, gospodarstvenika ili pak političkih protivnika. Iako će većina reći da još uvijek nisu stigli proučiti, ipak smo bili uporni i našli poneke koji jesu. Jedan od njih je ekonomski analitičar Damir Novotny, koji nije krio razočaranje.

NOVOTNY: "Očekivao sam puno više. Razočaran sam, i ne vjerujem da se takvim nedovoljno konzistentnim i strukturnim mjerama može ostvariti oporavak. Nužne su ne usporedivo kompleksnije i strukturnije mjere."

- Očekivao sam puno više. Razočaran sam, i ne vjerujem da se takvim nedovoljno konzistentnim i strukturnim mjerama može ostvariti oporavak. Nužne su ne usporedivo kompleksnije i strukturnije mjere, upozorava Damir Novotny.

Tako Kukuriku koalicija planira pokrenuti investicijski ciklus težak 15 milijardi eura koji će na godišnjoj razini podići BDP od dva do četiri posto godišnje uz val novog zapošljavanja, dok bi novac treao dolaziti od domaćih i stranih investitora, fondova EU, kredita međunarodnih financijskih organizacija, investicijskih fondova i mirovinskih fondova, a najviše bi u igri bilo javno-privatno partnerstvo i koncesije, uz aktivniji rad na privlačenju stranih investicija.

JURČIĆ: "U programu, kao što je očekivano, nema radikalnih promjena, dok današnja situacija zahtijeva drugačiji program. Ovaj zadržava postojeći sustav koji proizvodi deficite, u njemu nema mjera za dizanje nacionalnog dohotka. Iz pobrojanih mjera ne vidi se da su uopće shvatili u čemu je problem."

- Čak i samo financiranje nije problem. Kad bih ja bio u prilici da kreiram ekonomsku politiku, tada bih radio duboku fiskalnu reformu. Naš je javni dug je oko 50% BDP, europski prosjek je oko 65%, tako da to nije tako tragično, kad je u pitanju monetarna politika, i tu bi se dalo jedno 30 milijuna eura namaknuti. Država mora štedjeti, ali ne smije smanjivati potrošnju. Naše političke elite ne prate što se događa Europskoj uniji, gdje se ide za time da se rastereti porezno opterećenje dohodaka. Rasterećenje na jednoj strani, znači uzimanje na drugoj strani. A mi moramo sve učiniti da se oporavi taj Srednji sloj građanstva, komentira Novotny.

 

Krešimir Sever, čelnik Nezavinsih hrvatskih sindikata, ističe da nije još uvijek sve vidio, najviše pažnje obratio je na dijelove koji imaju veze s radničkim pravima.

 

- Nedvojbeno je da su to socijalno vrlo povoljne poruke, bez otpuštanja, nećemo dirati mirovine, nećemo rezati plaće, to je lijepo štivo, međutim tome nedostaje provedba. To je na razini lijepog štiva. Mi smo se svi skupa navikli , da od vlast i oporba, u predizborno vrijeme dobijemo puno lijepih želja , međutim, isto tako smo se navikli, da oni koji dobiju vlast, nisu u stanju ispuniti ono što su obećali.

 

Ljubo Jurčić svojevremeno je pisao razne strategije za SDP, a na našu primjedbu da se u programu Kukuriku koalicije vidi i njegov rukopis, kaže da doista u ovom programu ne vidi ništa nova i, kao Novotny, smatra da su Hrvatskoj sad potrebne mnogo dublje promjene. No, za razliku od Novotnyja, on nije ni čekivao više.

 

- U programu, kao što je očekivano, nema radikalnih promjena, dok današnja situacija zahtijeva drugačiji program. Ovaj zadržava postojeći sustav koji proizvodi deficite, u njemu nema mjera za dizanje nacionalnog dohotka. Iz pobrojanih mjera ne vidi se da su uopće shvatili u čemu je problem, kaže nekadašnji SDP-ov gospodarski strateg, koji će na ovim izborima izići s vlastitim gospodarskim programom. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GOSPODARSKI PROGRAM, ljubo jurčić, damir novotny, kukuriku