Mojbiz

KUKURIKU KAO KUKULELE?: Željko Lovrinčević: Kukuriku ovim programom obmanjuje birače!

"Ne navode kako konsolidirati javne financije. Bez toga jedini spas je aranžman s MMF-om!"

Piše: Ivan Klarić

Dobiti komentar u vladajućem HDZ-u na jučer predstavljeni program Kukuriku koalicije nazvan 'Plan 21' danas i jučer bilo je nemoguće. Tek je jučer premijerka Kosor rekla da program 'nije ništa konkretno te da su jedan dio uzeli odnosno prepisali od programa Vlade'.

>>PROGRAM KUKURIKU KOALICIJE
Jurčić: Ništa nisu shvatili; Novotny: Očekivao sam puno više; Sever: A gdje je provedba?

>>REAKCIJA NA 'PLAN 21'
Jadranka Kosor: Ništa konkretno, neke su dijelove prepisali od Vlade

>>GOSPODARSKI PROGRAM
Kukuriku reže povlaštene mirovine i doprinose, uvodi poreze na kapitalnu dobit i imovinu


Kada već nije išlo s HDZ-ovcima, uspjeli smo dobiti komentar premijerkinog ekonomskog savjetnika Željka Lovrinčevića koji je odmah na početku spomenuo dvije vrlo važne komponente koje program Kukuriku koalicije nema.


"Smatram da bi za Hrvatsku najbolje bilo da prvi dan nakon izbora, stranka ili stranke koje formiraju vlast, odmah idu na sklapanje aranžmana s MMF-om. Političari su u ovih dvadeset godina pokazali za Hrvatsku ne mogu izvesti iz krize."

- Prva je komponenta to što u tom programu nema jasnog naglaska na reforme poput javne uprave, a druga je nedostatak jasnih odrednica kako konsolidirati javne financije, nabraja Lovrinčević.

Ističe da nedostatak dviju najvažnijih komponenti u programu Kukuriku koalicije, koja ističe kako će s tim pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, znači samo jedno.


- U nedostatku tih dviju vrlo važnih stvari za Hrvatsku znači da obmanjujete birače. Nažalost, to nije ništa novo. U Hrvatskoj već dvadeset godina u predizbornim kampanjama gospodarstvo pada u drugi plan, a politika i politička pitanja u drugi plan. Dakle, mi se već dvadeset godina ne mijenjamo, jasno će Lovrinčević.


"Bez tih komponenti koje nisam vidio u tom programu, Hrvatsku, ukoliko oni dođu na vlast, čeka pad kreditnog rejtinga i u tom slučaju, ponavljam, spašava nas jedino aranžman s MMF-om."

A morat ćemo i moramo se mijenjati, naglašava Lovrinčević, jer nas u suprotnom čekaju još teži dani.

- Smatram da bi za Hrvatsku najbolje bilo da prvi dan nakon izbora, stranka ili stranke koje formiraju vlast, odmah idu na sklapanje aranžmana s MMF-om. Političari su u ovih dvadeset godina pokazali da Hrvatsku ne mogu izvesti iz krize, kaže Lovrinčević a naše pitanje zašto se te stvari, poput aranžmana s MMF-om koji bi nas 'natjerao' na nužne reforme, nisu rješavali u vrijeme Vlade HDZ-a i koalicijskih partnera, Lovrinčević kaže.


- Došlo je do nekih manjih reformi, ali nedovoljno sadržajnih da bi Hrvatsku izvukli iz problema, kaže Lovrinčević i nadodaje.


- Ne želim sada reći da je program Kukuriku koalicije ovakav ili onakav, no bez gore spomenutih komponenti koje nisam vidio u tom programu Hrvatsku, ukoliko oni dođu na vlast, čeka pad kreditnog rejtinga i u tom slučaju, ponavljam, spašava nas jedino aranžman s MMF-om, ističe Lovrinčević i kaže kako se već godinama ponavlja isto.


- Sve političke opcije pred izbore govore jedno, a kad dođu na vlast rade drugo. Tako je, bojim se, i s ovim programom Kukuriku koalicije. Tu nema jasnog stava što i kako napraviti i bojim se nas čeka, gospodarski gledano, golo preživljavanje, naposljetku će Lovrinčević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, gospodarski program, kukuriku, željko lovrinčević, mmf