A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/news-of-the-world-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Britanska policija pritišće Guardian da otkrije izvore u aferi News Of The Wolrd | Politika+
Hrvatska

MEDIJI: Britanska policija pritišće Guardian da otkrije izvore u aferi News Of The Wolrd

"Oduprijet ćemo se svim silama ovom neobičnom zahtjevu", rekao je Alan Rusbridger, urednik Guardiana.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Britanska policija traži dosad nezabilježen sudski nalog kako bi prinudila list Guardian koji je predvodio u pisanju o skandalu s prisluškivanjem s kojim se bori News Corp medijskog magnata Ruperta Murdocha da oda svoje izvore, piše u petak taj list.

Lijevo nastrojeni Guardian piše u svom internetskom izdanju kako londonska policija nastoji upotrijebiti zakon o službenim tajnama kako bi prisilila dvojicu njegovih izvjestitelja da otkriju svoje povjerljive izvore.

"Oduprijet ćemo se svim silama ovom neobičnom zahtjevu", rekao je  urednik Guardiana Alan Rusbridger.

Taj zakon donesen je kako bi zaštitio tajne informacije i obično se primjenjue na slučajeve povezane s nacionalnom sigurnošću i špijunažom.

Guardianova izvješća su pomogla da se slučaj održi u vrhu interesa javnosti u Britaniji i odigrala su ulogu u prisiljavanju News Corp da zatvori 168 godina star tabloid News of the World koji je bio u središtu skandala prisluškivanja.

Guardian piše da policija želi iskoristiti zakon kako bi došla do izvora informacije koja je dovela do otkrića u srpnju da je telefon ubijene djevojčice Milly Dowler bio hakiran.

Novinari tabloida News of the World hakirali su poruke s mobitela 13-godišnje Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve šest mjeseci poslije čime su naveli na pogrešan put policiju u istrazi, ali i obitelj djevojčice. I policija i obitelj zbog toga su vjerovali da je Milly još živa. Zbog skandala koji je sezao i do političke elite, tabloid je ugašen, neki su političari i policijski dužnosnici morali podnijeti ostavke, a sam Murdoch se ispričao, ali je njegovo poslovanje pretrpjelo gubitke.

"Oduprijet ćemo se svim silama ovom neobičnom zahtjevu", rekao je internetskom izvješću urednik Guardiana Alan Rusbridger.

Policija istražuje navode o hakiranju telefona i već je uhitila 16 ljudi uključujući Rebekah Brooks, glavnu direktoricu News Internationala, britanskog novinskog dijela News Corpa i Andyja Coulsona, bivšeg urednika News of the Worlda koji je nakon izbijanja skandala postao direktor za komunikacije britanskog premijera Davida Camerona.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rupert murdoch, news corp, mediji, the guartdian, alan rusbridger