A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haris-silajdzic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Haris Silajdžić: Nalazimo se pred gubitkom državnosti BiH | Politika+
Regija

STRANKE: Haris Silajdžić: Nalazimo se pred gubitkom državnosti BiH

Ponovo je u subotu izabran za predsjednika Stranke za BiH.

FOTO: Haris Silajdžić
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Haris Silajdžić ponovo je u subotu izabran za predsjednika Stranke za BiH (SBiH) a na stranačkom kongresu održanom u Sarajevu uputio je dramatično upozorenje kako državi BiH prijeti raspad.

"U pitanju je obrana i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. U pitanju je i nezavisnost i naravno kontinutitet države BiH"

"Situacija ne može biti teža. Nalazimo se pred gubitkom državnosti BiH", izjavio je Silajdžić pozvavši stranačko članstvo i sve građane da se suprotstave onome što je nazvao tiho uništenje i rastakanje države s krajnjim ciljem njene konačne podjele.

"U pitanju je obrana i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. U pitanju je i nezavisnost i naravno kontinutitet države BiH", ustvrdio je Silajdžić.

On je bez posebne rasprave izabran za predsjednika stranke kao jedini kandidat i to jednoglasnom potporom svih izaslanika a izrazio je očekivanje kako će se SBiH već na lokalnim izborima koji trebaju biti provedeni 2012. godine oporaviti od izbornog debakla kojega je doživjela na općim izborima prošle godine.

Sam Silajdžić je na izborima u listopadu 2010. godine izgubio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH od Bakira Izetbegovića kao kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) a SBiH je izgubila gotovo dvije trećine zastupničkih mjesta na svim razinama vlasti.

U državnom parlamentu SBiH sada ima tek dva zastupnika i isključena je iz svih pregovora o uspostavi nove vlasti.

U proteklih jedanaest mjeseci Silajdžić uopće nije istupao u javnosti a nagađalo se kako bi se zbog teškog izbornog poraza mogao u potpunosti povući iz politike no to se ipak nije dogodilo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HARIS SILAJDŽIĆ, STRANKA ZA BIH