A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lovac-bakuradze-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Splitski filmski festival: Bakuru Bakuradzeu Grand prix za film Lovac | Politika+
Kultura

FILM: Splitski filmski festival: Bakuru Bakuradzeu Grand prix za film Lovac

Za sedmodnevnog trajanja ovoga festivala prikazano je gotovo 100 filmova raznih dužina i žanrova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dodjelom Grand prixa dugometražnom filmu "Lovac" ruskog redatelja Bakura Bakuradzea i kratkometražnom filmu "Projekcija u kinu Tatry" poljskog redatelja Igora Chojna, sinoć je završen 16. splitski filmski festival, međunarodni festival novog filma.

"Vizualno iskren i hrabar, film se polagano razvija da bi otkrio ogromne čežnje likova koji žive težak život, naizgled bez očitih emocija. 'Lovac' je ono što umjetnost stvaranja filma mora biti – govori o teškom ali uvjerljivom materijalu i stvara iskustvo, bez straha da vam pokaže svoje srce i dušu – bez specijalnih efekata, žlica za hranjenje i hollywoodskog sjaja."

Za sedmodnevnog trajanja ovoga festivala prikazano je gotovo 100 filmova raznih dužina i žanrova, a u konkurenciji za nagrede bilo je 11 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmova.

Redateljima pobjedničkih filmova, kako je obrazloženo, nagrade će biti naknadno uručene jer nisu nazočili večerašnjoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Redatelj Bakur Bukaradze u filmu "Lovac" pokazuje izvanrednu sposobnost da uhvati suptilne ljudske emosije bez umjetnih elemenata, rekao je obrazlažući nagradu predsjednik žirija u kategoriji dugometražnih filmova Čedomir Kolar, koji je bio producent filma "Ničija zemlja" bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića koji je 2001. godine dobio Oscara.

"Vizualno iskren i hrabar, film se polagano razvija da bi otkrio ogromne čežnje likova koji žive težak život, naizgled bez očitih emocija. 'Lovac' je ono što umjetnost stvaranja filma mora biti – govori o teškom ali uvjerljivom materijalu i stvara iskustvo, bez straha da vam pokaže svoje srce i dušu – bez specijalnih efekata, žlica za hranjenje i hollywoodskog sjaja", rekao je Kolar.

Predsjednica žirija u kategoriji kratkometražnih filmova Nina Violić istaknula je da je pobjednički film "Projekcija u kinu Tatry" dirljiv film.

"U tom filmu redatelj Igor Chojne govori o čovjeku koji strastveno voli kino i odražava u isto vrijeme svakidašnje izazove i borbu u društvu između nostalgije i nade", rekla je Violić.

Dodijeljene su i dvije posebne nagrade u svakoj kategoriji.U kategoriji dugometražnog filma one su pripale filmu "Zapad" austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera i filmu "Manuel De Ribera" čileanskog redateljskog dvojca Christophera Murraya i Pabla Carrera.

U kategoriji kratkometražnog filma posebne su nagrade pripale filmu "Napad čudovišta" finskog redatelja Milja Viita te filmu "Zvjezdana vrata" njemačkih redatelja Pascala Fendricha i Bernda Hapfera.

Na večerašnjoj ceremoniji zatvaranja 16. splitskog filmskog festivala prikazano je i šest kraćih filmova nastalih u dvotjednoj međunarodnoj filmskoj radionici poznatog mađarskog redatelja Bele Tarra koja je održana u Splitu uoči festivala.

U sklopu ovogodišnjeg splitskog filmskog festivala u Hrvatskoj je prvi put bilo otvoreno 'drive-in' kino u kojem su, na parkiralištu sportske dvorane Spaladium Arene, posjetitelji filmske projekcije gledali iz automobila.

U sklopu festivala održan je i Tjedan austrijskog filma.