Hrvatska

IZBORI: Latvija: Uz potporu ruske manjine na izborima pobijedio lijevi centar

Nijedna stranka nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu.

FOTO: Riga
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/APA

Latvijska stranka lijevog centra "Centar harmonije" u kojoj dominiraju pripadnici ruske manjine u toj zemlji pobijedila je na općim izborima u subotu, pokazali su službeni rezultati nakon prebrojavanja više od 97 posto glasova koje je Središnja izborna komisija objavila u Rigi u nedjelju ujutro.

Desno liberalna stranka Jedinstvo trenutnog premijera Valdisa Dombrovskog s osvojenih 18,64 posto glasova pala je na treće mjesto.

Prema tim podacima je Centar harmonije pod vodstvom gradonačelnika Rige Nila Usakova osvojila 28,6 posto glasova, a desno liberalna stranka Jedinstvo trenutnog premijera Valdisa Dombrovskog s osvojenih 18,64 posto glasova pala je na treće mjesto.

Na drugom mjestu je Reformska stranka (ZRP) bivšeg predsjednika Valdisa Zatlersa s 20,69 posto glasova. Zatlers je inicirao prijevremene parlamentarne izbore referendumom, koji je sazvan kako bi se stanovništvo izjasnilo protiv korupcije i utjecaja oligarha na politiku.

U parlament ulazi i savez Zelenih i Seljačke unije poslovnog čovjeka Aivara Lemberga s 12,6 posto glasova kao i desno ekstremni Nacionalni savez s 13,71 posto glasova, rezultatom kojim je ta stranka udvostručila biračku potporu u odnosu na prošle izbore.

Budući da nijedna stranka nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, tijekom noći su i Usakov i dosadašnji premijer Dombrovski najavili da žele otvoriti pregovore sa Zatlersom o formiranju moguće koalicijske vlade.

Predsjednik zemlje, Andris Berzins, koji nominira mandatara za saziv nove vlade, rekao je da će to učiniti nakon 28. rujna, kad se vrati s puta po Sjedinjenim Državama, tako da stranke imaju vremena dogovoriti koaliciju.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

latvija, izbori, Andris Berzins, Valdis Dombrovski, Valdis Zatlers