A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kukuriku-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Milanović i Čačić: Što je Hrvatska ispregovarala s EU oko ribarstva? | Politika+
Hrvatska

KUKURIKU: Milanović i Čačić: Što je Hrvatska ispregovarala s EU oko ribarstva?

"Problema u hrvatskom ribarstvu ima puno, ali oni nisu svugdje isti."

FOTO: S predstavljanja programa Kukuriku koalicije
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da problema u hrvatskom ribarstvu ima puno, ali da oni nisu svugdje isti, kao što je slučaj i u svim drugim djelatnostima koje su vezane uz zemlju.

Zanemaruju se pravila koja su bila poznata još prije sto godina, riba je preizlovljena, fond je ugrožen, Italija ima preveliku flotu za Jadransko more, no ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bit će moguće uvesti rigorozna pravila koja će se morati strogo poštivati, osobito kada je u pitanju područje ZERP-a, rekao je Zoran Milanović novinarima nakon što se u društvu HNS-ova čelnika Radomira Čačića sastao s ribarima otoka Murtera.

Čelnici Kukuriku koalicije nisu znali odgovoriti na novinarsko pitanje jesu li u pregovorima s EU-om oko ribarstva u dovoljnoj mjeri konzultirani struka i sami ribari, jer nisu vidjeli pristupni ugovor.
Dodao je da Hrvatska sama nije bila u stanju uvesti pravi red i za to moramo sami preuzeti odgovornost, no EU ima stroga pravila koja se primjenjuju na more i ona će se odnositi na ZERP koji Hrvatska nije proglasila, a trebala je.


Zbog strogih pravila u ZERP-u talijanskim će susjedima biti nemoguće raditi zlouporabe, što su do sada mogli, jer je to bilo ničije more, ustvrdio je Milanović.

Ubuduće ZERP bi trebao biti more reda u kojem će se odvijati kontroliran izlov jer ako se taj resurs upropasti teško ćemo ga obnoviti, zaključio je Milanović.

Na novinarsko pitanje kako se misle baviti velikim problemima koji pritišću hrvatsko ribarstvo, HNS-ovac Radimir Čačić kazao je da, osim uvođenja reda, treba početi primjenjivati neke nove tehnologije koje su se razvile, ali u Hrvatskoj nisu primijenjene.

Čačić je podsjetio na potrebu primjene selektivnog uzgoja ribe, te stabilnu opskrbu plavim dieselom u kojoj vlada potpuni nered, a u nekim slučajevima i kriminal. Ustvrdio je kako se švercom plavog diesela, koji je bio moguć prije lanjskog uvođenja povlaštenih kartica za kupnju ovog goriva, na crno okretalo oko 360 milijuna kuna.

"Nakon uvođenja reda ta crna brojka je na sreću manja", rekao je.

Čelnici Kukuriku koalicije nisu znali odgovoriti na novinarsko pitanje jesu li u pregovorima s EU-om oko ribarstva u dovoljnoj mjeri konzultirani struka i sami ribari, jer nisu vidjeli pristupni ugovor.

Bila su poznata hrvatska pregovaračka stajališta, ali ne i sam sadržaj ugovora, kazao je Milanović.

Čelnici Kukuriku koalicije uputili s murterskim ribarima uputili su se u ribolov, a poslijepodne će posjetiti i otok Žirje.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kukuriku, kukuriku koalicija, zoran milanović, radimir čačić, ribarstvo, zerp