A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/MUZEJ-SOCIJALIZMA-BUGARSKA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bugarska: Otvoren prvi muzej socijalističke umjetnosti | Politika+
Kultura

UMJETNOST: Bugarska: Otvoren prvi muzej socijalističke umjetnosti

Dvadeset dvije godine nakon pada komunizma, u Sofiji je otvoren prvi bugarski muzej s tipičnim umjetninama iz komunističkog doba

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Dvadeset dvije godine nakon pada komunizma, u Sofiji je u ponedjeljak otvoren prvi bugarski muzej s tipičnim umjetninama iz komunističkog doba koje su imale propagandnu svrhu.

 

Muzej socijalističke umjetnosti ima 77 monumentalnih skulptura, 60 slika i 25 manjih kipova koje su između 1945. i 1989. izradili najpoznatiji umjetnici toga doba.

 

Zbirka obuhvaća velik broj kipova, bista, glava i portreta Lenjina, osnivača Sovjetskog Saveza, prvog bugarskog komunističkog čelnika Georgija Dimitrova i dugogodišnjeg diktatora Todora Živkova.

 

"Bilo je krajnje vrijeme da se ta era smjesti ondje gdje joj je i mjesto - u muzej", rekao je ministar kulture Vezdi Rašidov u prigodi otvorenja muzeja. Otvorenju su nazočili premijer Bojko Borisov, gradonačelnica Jordanka Fandikova i mnogi ministri.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

muzej socijalističke umjetnosti, muzej, bugarska