Burze

STRAH: Na Wall Streetu cijene pale zbog bojazni od bankrota Grčke

Nakon pet dana rasta, cijene dionica pale, zbog bojazni od bankrota Grčke

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon pet dana neprestanog rasta, zbog obnovljenih bojazni od bankrota Grčke, što bi produbilo dužničku krizu u eurozoni.

 

Dow Jones indeks oslabio je 0,94 posto, na 11.401 bod, dok je S&P 500 pao 0,98 posto, na 1.204 boda, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 2.612 bodova.

 

Ako početkom listopada Grčka ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, neće biti u stanju platiti sve svoje obveze. To bi otežalo položaj i drugim prezaduženim članicama eurozone jer bi im porasla cijena zaduživanja. 


 

Nakon što je prošloga tjedna skočio više od 5 posto, zahvaljujući nadi u rješavanje grčkih dužničkih problema, jučer je S&P indeks pao oko 1 posto zbog obnovljenih bojazni od bankrota Grčke. Na početku trgovanja bio je u minusu i do 2 posto jer su ministri financija Europske unije na prošlotjednom sastanku odgodili odluku o daljnjoj financijskoj pomoći Ateni do listopada. Ako početkom listopada Grčka ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, neće biti u stanju platiti sve svoje obveze. To bi otežalo položaj i drugim prezaduženim članicama eurozone jer bi im porasla cijena zaduživanja.

 

Jučer je grčki ministar financija održao hitnu telefonsku konferenciju s predstavnicima EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda. Kreditori traže od Grčke daljnje mjere štednje, smanjenje javnog sektora i bolje prikupljanje poreza kako bi se smanjio proračunski deficit. Grčki ministar kazao je, pak, da je razgovor bio produktivan i da je dogovor blizu. Zahvaljujući tome, do kraja trgovanja burzovni su indeksi nadoknadili dio prethodnih gubitaka.

 

Ulagači su nervozni i zbog predstojeće sjednice čelnika američke središnje banke, koja će potrajati dva, umjesto prvotno planiranog jednog dana, kako bi se razmotrile sve mogućnosti daljnjeg poticanja rasta gospodarstva. Zbog toga dio ulagača vjeruje da će Fed uvesti dodatne poticajne mjere. No, drugi dio sumnja u to. Na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,03 posto, na 5.259 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,83 posto, na 5.415 bodova, a pariški CAC 3,0 posto, na 2.940 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, grčka