A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/radimir-cacic-042.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Radimir Čačić: Ako redovno obeštećenje ne bude 'adekvatno', i sam će dati neki iznos | Politika+
Hrvatska

PRVO ROČIŠTE: Radimir Čačić: Ako redovno obeštećenje ne bude 'adekvatno', i sam će dati neki iznos

Sudski vještak tvrdi da je uzrok nesreće Čačićeva brzina i zakašnjela reakcija

Piše: PolitikaPlus

Ljudski osjećam odgovornost i žaljenje, a pravni aspekt je na sudu - rekao je Čačić na pitanje razumije li optužnicu te dodao kako smatra da optužnica nije točna. Tako se na početku suđenja u Mađarskoj očitovao o krivnji Radimir Čačić, koji je optužen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama koja se dogodila 8. siječnja prošle godine na autocesti za Budimpeštu.

 

ČAČIĆ: Nisam vozio prebrzo i vidljivost je bila loša. Sudar se nije mogao izbjeći. Automobil koji sam udario nije bio osvjetljen i nisam stigao zakočiti.
Iznošenje obrane trajalo je 50 minuta uz sva pitanja tužiteljstva i obrane. Najsporniji dio je brzina. Čačić ne prihvaća da je vozio prebrzo. Tvrdio je da nije vozio više od 120 kilometara na sat, iako sudski vještak navodi da je išao između 140 i 150 kilometara na sat.

 

- Nisam vozio prebrzo i vidljivost je bila loša. Sudar se nije mogao izbjeći. Automobil koji sam udario nije bio osvjetljen i nisam stigao zakočiti, rekao je Čačić.

"Iznos obeštećenja obitelji stradalih bit će određen kroz redovni postupak, a ukoliko se to pokaže neadekvatnim, sigurno ću se i osobno uključiti u taj proces."
Prometni sudski vještak izjavio je da je na temelju oštećenja vozila te računalnog programa izračunao da se Chrysler 300C, s Čačićem za upravljačem, kretao brzinom između 145 i 150 kilometara na sat dok je Škoda Fabia, s Katalinom Lipták za upravljačem, išla između 100 i 110 kilometara na sat.

 

Srž ekspertize o uzroku nesreće je, prema riječima stručnjaka, zakašnjela reakcija vozača, to jest Radimira Čačića, i neprilagođena brzina

 

Suđenje počinje u jeku priprema za izbore nakon kojih Radimir Čačić, u sklopu Kukuriku koalicije, planira zauzeti jedno od ključnih mjesta u Vladi. No, ako ga sud u Mađarskoj proglasi krivim, prijeti mu i do 5 godina zatvora.

 

Nakon danas održanog prvog ročišta za prometnu nesreću u Mađarskoj, izjavio je da je uvjeren da su mnoge stvari koje su se iznosile u javnosti sada razjašnjene i kako je vidljivo da je tijekom cijelog postupka govorio istinu.

"Drago mi je da su ovom ročištu imali prilike prisustvovati i mediji i uvjeren sam da su mnoge stvari koje su se iznosile u javnosti sada razjašnjene i kako je vidljivo da sam tijekom cijelog postupka govorio istinu", kazao je Čačić.

Čačić je zahvalio mađarskom pravosuđu na korektnom vođenju postupka i ponovno izrazio veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo.

"Iznos obeštećenja obitelji stradalih bit će određen kroz redovni postupak, a ukoliko se to pokaže neadekvatnim, sigurno ću se i osobno uključiti u taj proces", izjavio je Čačić nakon ročišta.


Podsjetimo, Čačić je stranačkim Chryslerom udario u Škodu koju je vozila 58-godišnja žena. Dva dana poslije od posljedica sudara umro je njezin suprug, nakon deset dana i majka.

U dokumentaciji mađarske policije prometni vještak je izračunao da je brzina Čačićevog vozila iznosila 150 kilometara i da je vidljivost bila relativno dobra.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radimir čačić, mađarska, suđenje, čačić