Mojbiz

PAD POVJERENJA: S&P snizio kreditni rejting Italije

FOTO: Silvio Berlusconi
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je kreditni rejting Italije za jedan stupanj, upozorivši na pogoršanje izgleda rasta i štetne političke neizvjesnosti.

Berlusconi: "Čini se da je ocjena S&P-a diktirana novinskim napisima, a ne stvarnošću i da su na nju negativno utjecale političke okolnosti."

S&P je snizio rejting Italije na 'A/A-1', s 'A+/A-1+', potvrdivši ujedno negativnu prognozu.

Agencija je u svibnju stavila rejting Italije na preispitivanje radi mogućeg snižavanja. Sada je konstatirala da se izgledi rasta pogoršavaju i da je malo naznaka da bi vlada desnog centra na čelu sa Silvijem Berlusconijem mogla efikasno riješiti taj problem.

Pod rastućim pritiskom da smanji 1.900 milijardi eura duga, vlada u Rimu prošlog je tjedna kroz parlemant progurala plan štednje u vrijednosti 59,8 milijardi eura, obećavši uravnotežen proračun do 2013.

Pritom je malo vjerojatno da će puno puta mijenjan paket povećanja poreza i smanjenja troškova, dogovoren tek nakon nekoliko izmjena, znatno pridonijeti rješavanju talijanskog temeljnog problema tvrdokorne stagnacije rasta.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je u utorak da S&P-ovo snižavanje kreditnog rejtinga Italije ne odražava stvarnost, istaknuvši da njegova vlada već priprema mjere za poticanje rasta.

"Čini se da je ocjena S&P-a diktirana novinskim napisima a ne stvarnošću i da su na nju negativno utjecale političke okolnosti", ustvrdio je Berlusconi.

Dodao je da je njegova vlada već odobrila mjere za uravnotežen proračun u 2013. i da priprema mjere za poticanje rasta koje bi trebale uroditi plodom u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Standard and Poor's, rejting, kreditni rejting, silvio berlusconi