A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ZE/eurozona-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Brazil preko MMF-a želi milijardama eura pomoći Europi | Politika+
Mojbiz

BRICS I EUROZONA: Brazil preko MMF-a želi milijardama eura pomoći Europi

"Čini se da je davanje više novca MMF-u jedna od privlačnijih opcija pomoći Europi koje nam stoje na raspolaganju."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Brazil će predložiti da zajedno s ostalim velikim gospodarstvima u nastajanju stavi Međunarodnom monetarnom fondu na raspolaganje milijarde dolara svježeg novca kako bi pomogli ublažiti dužničku krizu u eurozoni, kazao je u ponedjeljak jedan dužnosnik.

"Čini se da je davanje više novca MMF-u jedna od privlačnijih opcija pomoći Europi koje nam stoje na raspolaganju."

Ministar financija Guido Mantega iznijet će taj prijedlog u drugoj polovini tjedna u Washingtonu na sastanku skupine velikih gospodarstava u nastajanju BRICS, kazao je izvoz za Reuters pod uvjetom da ostane anoniman. Skupina uz Brazil obuhvaća Rusiju, Kinu, Indiju i Južnoafričku Republiku.

"Čini se da je davanje više novca MMF-u jedna od privlačnijih opcija pomoći Europi koje nam stoje na raspolaganju", kazao je.

Brazil bi različitim kanalima, uključujući MMF i kupovine obveznica, mogao za pomoć Europi staviti na raspolaganje do 10 milijardi dolara, dodao je.

Sam po sebi taj iznos gotovo sigurno ne bi bio dovoljan da značajnije ublaži sve težu dužničku krizu u Europi ali bi koordinirana akcija u kojoj bi sudjelovale i Kina i Rusija mogla postići značajniji efekt.

Brazilski ministar financija već je ranije predlagao da članice skupine BRICS koordinirano kupuju obveznice europskih zemalja ali je ta zamisao naišla na otpor ostalih zemalja u skupini koje nisu bile sklone kupovinama rizične imovine ili nisu bile sigurne da imaju dovoljno sredstava za tu opciju.

MMF bi mogao biti sigurniji instrument za koordiniranu akciju, kazao je neimenovani izvor.

Članice skupine BRICS već kupuju obveznice europskih zemalja preko Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), izvijestio je u ponedjeljak brazilski dnevni list Valor Economico.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, mmf, brazil, efsf, brics, Guido Mantega