A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/X-Y-Z/yoshihiko-noda-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Japan sprema niz mjera za ublažavanje posljedica jakog jena | Politika+
Mojbiz

TEČAJ: Japan sprema niz mjera za ublažavanje posljedica jakog jena

Japanska valuta dosegnula je u kolovozu najvišu razinu u odnosu na američki dolar naKon Drugog svjetskog rata, što je teško pogodilo izvoznike.

FOTO: Yoshihiko Noda
FOTO: Arhiv
Piše: Hina/AFP

Japanska vlada predstavit će niz mjera koje bi trebale ublažiti utjecaj uporno snažnog jena na domaće gospodarstvo, objavili su mediji. Paket će vjerojatno uključivati subvencije kompanijama za gradnju postrojenja u Japanu i pomoć onima koje žele preuzeti udjele u energetskim projektima u inozemstvu, objavio je Kyodo News, pozivajući se na neimenovane dužnosnike.

Ako se ne poduzmu konkretne mjere, „domaća poduzeća mogla bi početi propadati, a radna će mjesta biti izgubljena.

Japanska valuta dosegnula je u kolovozu najvišu razinu u odnosu na američki dolar naKon Drugog svjetskog rata, što je teško pogodilo izvoznike.

Zbog snažnog su jena japanski proizvodi poskupjeli za inozemne kupce dok se vrijednost zarade koju japanska poduzeća ostvaruju u inozemstvu smanjuje pri povratku u matični Japan. Istodobno jaki jen čini inozemne kupnje atraktivnijima za kompanije koje se žele proširiti u inozemstvo.

U prošlotjednom inauguracijskom govoru premijer Yoshihiko Noda izjavio je da se Japan zbog jačeg jena suočava s dosad neviđenim, kritičnim nestankom industrije.

Ako se ne poduzmu konkretne mjere, „domaća poduzeća mogla bi početi propadati, a radna će mjesta biti izgubljena. Ako se to dogodi, bit će gotovo nemoguće izbjeći deflaciju i obnoviti područja" pogođena potresom i tsunamijem 11. ožujka, upozorio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JAPAN, JEN, TEČAJ, YOSHIHIKO NODA