A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac-059.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mađarski udar na banke: Parlament usvojio olakšano vraćanje kredita | Politika+
Mojbiz

ŠVICARCI: Mađarski udar na banke: Parlament usvojio olakšano vraćanje kredita

Zastupnici su velikom većinom glasova usvojili prijedlog koji je u parlamentu iznijela vladajuća stranka Fidesz.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Mađarski parlament odobrio je u ponedjeljak prijedlog zakona kojim se kućanstvima omogućuje da vraćaju devizne kredite uz značajan popust. Zastupnici su velikom većinom glasova usvojili prijedlog koji je u parlamentu iznijela vladajuća stranka Fidesz, a omogućit će kućanstvima da vraćaju skupe devizne kredite po fiksnom tečaju od 180 forinti za švicarski franak, odnosno 250 forinti za euro.

Fiksirani su tečajevi osjetno niži od važećih tržišinih, te bi banke zbog tog poteza mogle zabilježiti stotine milijardi forinti gubitaka.

>> Odluka mađarske vlade da građanima olakša vraćanje kredita srušila dionice banakaPo priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici mađarskog parlamenta prijedlog je usvojen s 277 glasova za, devet glasova protiv i 30 suzdržanih.

Prije početka globalne krize Mađari su se naveliko zaduživali u švicarskim francima čiji je tečaj u međuvremenu znatno oscilirao. Stoga je vrijednost duga dosegnula čak 18 posto mađarskog BDP-a, pritisnuvši potrošnju i usporivši gospodarstvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krediti, banke, švicarski franak, mađarska