A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/daniel-srb-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Daniel Srb: Srbi koji su pucali privilegiraniji od hrvatskih prognanika | Politika+
Hrvatska

MIŠLJENJE: Daniel Srb: Srbi koji su pucali privilegiraniji od hrvatskih prognanika

HSP traži reviziju dodjeljivanja na korištenje i pravo otkupa stanova građanima srpske nacionalnosti jer nije pošteno da su pravo stekli oni koji su pucali po nama.

FOTO: Daniel Srb
Piše: PolitikaPlus/Hina

- Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas na konferenciji za novinare u Osijeku kako je sramotno da Srbi koji su pucali i organizirali velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, sada bez problema rješavaju svoje stambeno pitanje, dok jedan dio hrvatskih prognanika, bivših nositelja stanarskog prava, ne može otkupiti svoje stanove.

 

HSP traži 'reviziju dodjeljivanja na korištenje i pravo otkupa stanova građanima srpske nacionalnosti jer nije pošteno da su pravo stekli oni koji su pucali po nama.'

Dodao je kako je dogovorom koalicijskih partnera HDZ-a i SDSS-a "država osigurala četiri milijarde kuna za kupnju 4915 stambenih jedinica za dodjelu Srbima na korištenje, uz mogućnost otkupa pod posebno povoljnim uvjetima". Prema njegovoj procjeni do sada je glavnina od tih 4915 stambenih jedinica već podijeljena građanima srpske nacionalnosti.

Predsjednik HSP-a rekao je kako je "samo u Osijeku omogućen otkup 10 stanova bivšim oficirima JNA koji su sudjelovali u agresiji u Vukovaru, kao i osobnom vozaču ratnog zločinca Gorana Hadžića".

Također prošlog mjeseca "stan u Osijeku, u Strossmayerovoj ulici, od 65 četvornim metara dobio je na korištenje i mogućnost otkupa sin jednog od organizatora srpske pobune" u Hrvatskoj, dok je "njegov otac već od hrvatske države dobio ogromne kredite za svoj privatni posao", dodao je.

Predsjednik HSP-a tvrdi i kako je za rješavanje stambenog pitanja Srbima koji su izgubili stanarsko pravo u Hrvatskoj jer su napustili svoju državu, potrošen novac hrvatskih poreznih obveznika iz kvote 'kriznog poreza' koje je država svojedobno uvela.

Naglasio je kako je problem još veći za hrvatske prognanike koji su nekada bili nositelji stanarskog prava. Naime, hrvatski prognanici koji su tijekom srpske agresije morali napustiti svoje domove u stambenim naseljima uz poljoprivredne kombinate, na tzv. pustarama u istočnoj Slavoniji, ne mogu otkupiti stanove koji su im u međuvremenu dani na raspolaganje, iako su u njih uložili svoja značajna financijska sredstva.

Naime, država je izgradila stanove i kuće za 246 obitelji hrvatskih prognanika, uglavnom u općini Antunovac i nešto u Baranji, ali oni nisu bili dovršeni te su prognanici morali ulagati svoja sredstva. Oni sada ne traže ništa drugo nego da im se omogući otkup pod istim uvjetima kako se to rješava građanima srpske nacionalnosti, te da im se priznaju troškovi koje su uložili u završetak izgradnje stanova ili kuća, rekao je predsjednik HSP-a.

Naglasio je da HSP zbog toga "traži reviziju dodjeljivanja na korištenje i pravo otkupa stanova građanima srpske nacionalnosti jer nije pošteno da su pravo stekli oni koji su pucali po nama".

Na konferenciji za novinare HSP-a u Osijeku bilo je i nekoliko bivših "pustaraša", među kojima i Ivan Barbarić koji je rekao kako je problem za hrvatske prognanike izuzetno velik jer, primjerice, ako nositelj stanarskog prava umre, njegova obitelj ne može naslijediti to pravo jer im je onemogućen otkup.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stanarska prava, odijek, srbi, daniel srb, hsp