A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-011.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Oporavak tržišta nafte, strah uračunat u cijene | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oporavak tržišta nafte, strah uračunat u cijene

"Prodaja roba uz izuzetak zlata bila je prilično nasumična. Sada se nafta oporavlja."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nakon što su ulagači zaključili da su strahovanja u vezi s gospodarskim rastom već dobrim dijelom uključena u cijene.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 69 centi, na 109,83 dolara. U ponedjeljak pala je više od tri dolara, zaključivši trgovinu na najnižoj razini na zatvaranju od 22. kolovoza.

"Prodaja roba uz izuzetak zlata bila je prilično nasumična. Sada se nafta oporavlja."

Na američkom tržištu cijena barela porasla je 70 centi na 86,40 dolara. Terminski ugovori za isporuke u listopadu istječu tokom dana. Aktivnije se trgovalo ugovorima za isporuke u studenom, po cijeni od 86,44 dolara.

Cijene nafte uglavnom se stabiliziraju nakon snažnih jučerašnjih gubitaka, zabiježenih na većini tržišta roba, zaključio je Mark Thomas iz Marex Spectrona.

"Prodaja roba uz izuzetak zlata bila je prilično nasumična. Sada se nafta oporavlja", pojasnio je.

Na početku trgovine cijene su pale zbog pojačanih bojazni u vezi europskim gospodarstvom, nakon što je agencija Standard & Poor's snizila rejting Italije za jedan stupanj.

"Mislim da je ekonomski Armagedon već dobrom mjerom uračunat u sadašnje cijene i da će one ponovo porasti nakon što fokus ponovo bude na rastu ostalih gospodarstava", zaključio je Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte u utorak izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte na početku tjedna iznosila 108,68 dolara, što znači da je bila dva dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Christopher Bellew, Standard & Poor's, Mark Thomas i