Burze

U FOKUSU: Azijske burze blago porasle, dolar oslabio

Slabljenje franka posljedica je glasina da će švicarska središnja banka pokušati podići minimalni tečaj eura, koji brani, s 1,20 na 1,25 franaka.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Većina azijskih burzi otvorena je jutros padom cijena dionica, jer su i na Wall Streetu cijene većine dionica jučer oslabile. No, nada u nove poticajne monetarne mjere američke središnje banke kasnije je potaknula rast cijena.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, no uz nevelik obujam trgovanja jer su ulagači oprezni uoči odluke Feda o novim mjerama za poticanje rasta američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1 posto. U Šangaju su skočile više od 2 posto, dok su u Hong Kongu oslabile 0,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,5 posto. Većina azijskih burzi otvorena je jutros padom cijena dionica, jer su i na Wall Streetu cijene većine dionica jučer oslabile. No, nada u nove poticajne monetarne mjere američke središnje banke kasnije je potaknula rast cijena.

S obzirom na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, većina ulagača očekuje da će Fed dodatno popustiti monetarnu politiku, što obično pozitivno utječe na tržišta kapitala. No, ulagači su ipak suzdržani jer se plaše bankrota Grčke, s obzirom da nema značajnijeg napretka u rješavanju dužničkih problema te članice eurozone.

Zbog mogućeg daljnjeg popuštanja monetarne politike Feda, jutros je na valutnim tržištima dolar oslabio. Njegov tečaj prema japanskoj valuti pao je 0,2 posto, na 76,11 jena, nedaleko rekordno niske razine od 75,94 jena, na koju je zaronio u kolovozu.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je tečaj eura porastao s jučerašnjih 1,3615 na 1,3710 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 104,20 na 104,60 jena, dok je prema švicarskoj valuti skočila s 1,2060 na 1,2245 franaka.

Slabljenje franka posljedica je glasina da će švicarska središnja banka pokušati podići minimalni tečaj eura, koji brani, s 1,20 na 1,25 franaka.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila je jutros za 30-ak centi, na 86,55 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grčka, fed, msci, nikkei, svjetska tržišta, azijska tržišta, jen, dolar, forex