A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/atlantic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska najuspješnija u preuzimanjima i spajanjima u JI Europi | Politika+
Tvrtke

ROLAND BERGER: Hrvatska najuspješnija u preuzimanjima i spajanjima u JI Europi

Hrvatske kompanije prošle su godine bile najaktivniji preuzimači u jugoistočnoj Europi s 15 akvizicija ukupne vrijednosti 403 milijuna eura.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatske kompanije prošle su godine bile najaktivniji preuzimači u jugoistočnoj Europi (JIE) s 15 akvizicija ukupne vrijednosti 403 milijuna eura, pri čemu je prošlogodišnja akvizicija Droga Kolinske koju je provela Atlantic Grupa, u vrijednosti od 243 milijuna eura, ujedno bilo najveće preuzimanje u 2010. godini u cijeloj srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi (JIE).

"Najatraktivniji sektori za spajanja i preuzimanja u jugoistočnoj Europi u 2010. godini bili su mediji i industrija zabave te sektor robe široke potrošnje, dok su telekomunikacijski i financijski sektor izgubili nekadašnji dominantni položaj. Većina investitora također dolazi iz sektora robe široke potrošnje te bankarstva i financija."

Pokazala je to najnovija studija "Spajanja i preuzimanja u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 2010." koju četvrtu godinu za redom objavljuje konzultantska kuća Roland Berger.


Podaci studije, međutim, istodobno pokazuju da u usporedbi sa zapadnom i srednjoistočnom Europom, tržište JIE i dalje karakteriziraju stagnacija broja preuzimanja i spajanja te znatno manji iznosi transakcija.


Studija donosi i usporedne podatke provedenih spajanja i preuzimanja u JIE regiji za razdoblje od 2000. do 2010. godine.


Najaktivnije tržište u tom razdoblju bilo je bugarsko gdje je ostvareno sveukupno 243 spajanja i preuzimanja vrijednih 13,4 milijardi eura. Drugo mjesto, sa 135 sklopljenih ugovora, ukupno vrijednih 7,5 milijardi eura, zauzela je Hrvatska.


S druge strane, Slovenija i Srbija bile su najaktivniji pruzimači u regiji u promatranom razdoblju.


"Najatraktivniji sektori za spajanja i preuzimanja u jugoistočnoj Europi u 2010. godini bili su mediji i industrija zabave te sektor robe široke potrošnje, dok su telekomunikacijski i financijski sektor izgubili nekadašnji dominantni položaj. Većina investitora također dolazi iz sektora robe široke potrošnje te bankarstva i financija", istaknuo je
Vladimir Preveden, izvršni direktor zagrebačkog ureda Roland Berger.


Dok je u zapadnoj Europi lani zabilježen pad vrijednosti preuzimanja i spajanja od 12 posto, srednjoistočna regija prva pokazuje znakove oporavaka od krize, pa prošle godine bilježi 16-postotni rast. No, to je tek trećina realiziranih vrijednosti iz 2007. godine, napominje se.


Prema podacima iz studije, od 2000. do 2010. Rusija je bila najveće tržište preuzimanja i spajanja jer se ondje realiziralo 57 posto ukupne vrijednosti transakcija u SIE regiji. Slijede je Turska, Poljska i Češka. Svoju dominantnu poziciju Rusija je potvrdila i kao najaktivniji preuzimač u regiji ostvarivši najviši prihod od akvizicija, 256 milijardi eura ili 79 posto vrijednosti svih ugovora.


Većina investicija u SIE regiji, njih 43 posto, ostvareno je u sektoru energetike, a studija je pokazala trend konsolidacije u sektoru telekomunikacija - 20 posto akvizicija regije u 2010. godini realizirano je upravo na tom području, navodi se u studiji.